Ting kan blive slidte eller bare gå i stykker. Men fremfor at man bare smider tingene ud, så arbejder en flok frivillige i Middelfart gerne på at reparere alverdens ting ganske gratis. Ideen til at lave en Repair Cafe på Kulturøen kom efter Klimafolkemødet i Middelfart. Og det er en kyndig samling af folk, der har hænderne og hovedet skruet godt sammen. En ingeniør, en flymekaniker eller en syerske kan måske bringe nyt liv til noget, du ellers ville have smidt væk.

En gammel filmfremviser kan hverken det ene eller det andet. End ikke strømstikket passer til en moderne, dansk stikkontakt. Måske har motoren i fremviseren slet ikke kørt rundt i over 60 år. Men hen over bordet på Kulturøen i Middelfart ser forhenværende flymekaniker Uffe Pørtner på sagen. Han har arbejedet med forsvarets kampfly, og kan fortælle den ene anekdote efter den anden om livet på vingerne, her og der, og allevegne. Men nu sidder han en tirsdag aften og forsøger sammen med de andre teknisk kyndige hoveder på Repair Cafeen at få en gammel filmfremviser til at køre for første gang i en menneskealder. Hænderne farer rundt om apparatet, mens der snakkes ivrigt om konstruktionen, der analyseres grundigt. Rundt omkring ligger der en masse værktøj, der ikke lige findes på hylden allevegne, for nogle gange kræver løsningen specielt udstyr. Men fremfor alt glæden ved at reparerer noget.

Foto: AVISEN

– Der var Repair Cafe Danmark, som er den overordnede paraply for alle Repair Cafeer i Danmark. Det startede tilbage i Holland i 2007, og nu er det over hele Europa, også i USA, Canada og alle mulige andre steder. Nu er det så også i Danmark. Så det vi laver er, at folk kommer med deres ting, og hjælper vi dem med at reparere tingene. Vi reparerer dem ikke nødvendigvis selv. Det kan selvfølgelig være så komplekst, at folk ikke selv kan hjælpe, men det er meningen at folk for at få det mindset, at ting kan repareres. Og at de selv hjælper med til det. Man kan ikke sådan komme ned og aflevere noget, for at vi bare laver det til næste gang, forklarer torvholder på Repair Cafe i Middelfart, Uffe Pørtner.

Han har været vandt til at arbejde med de mest avancerede kampfly, så det kribler i fingrene for at få glæden ved at fikse ting til at leve. Men det er i sær i fællesskabet, at han ser konceptet som fantastisk, ikke mindst fordi mange der kommer, virkelig tager det til sig.

– Det er non profit, og vi får heller ikke nogen penge for det. Hvis der mangler nogle reservedele, så skriver vi det ned til folk, så kan de købe det og have det med næste gang. Eksempelvis med filmfremviseren her. Der skal vi lige have lavet et eller andet, som vi ikke kan lave her. Det er så lidt undtagelsen, at vi gør det, men det sker her, for det en en meget speciel og fin ting, hun er kommet med.

Foto: AVISEN

For Uffe er “vi” alle de frivillige, der trofast møder op på Kulturøen og hjælper de borgere, er der mødt frem med ting og sager.

– Der er en række af de her frivillige, der har baggrunde som ingeniører, software develpere eller mig, der har en baggrund som flytekniker og mekaniker på F16 fly. Jeg bruger både min ledelsesmæssige uddannelse som officer til at holde styr på tingene, og så den faglige uddannelse til at lave tingene med.

På spørgsmålet om hvad det giver Uffe Pørtner at gøre den frivillige indsats, så er han klar i replikken:

– Det, det giver mig er, at hvis der kommer nogle med en eller anden ting, der har en værdi for dem, så bliver folk glade. Forleden kom der en farmor med et lille tog, der var 50 år gammel. Der sad en lille bitte motor i, og den har ikke kunnet køre de sidste 15 år. Den sad jeg så og lavede. Så den fik hun med hjem, så den virkede. Og nu kan hun give den videre til sit barnebarn. Det kneb hun en lille tåre over. Eller hvis der kommer en lille pige, der har fået et lille kamera i julegave, der ikke virker mere, så fikser vi det.

Men det er også udfordringen i, om man kan reparere en ting, der driver de fingernemme mennesker på Repair Cafe i Middelfart. Uffe Pørtner fortæller, at de har det sjovt med at lave tingene.

– Det er altid sjovt at få noget til at virke, smiler han.

Der er mødt en del mennesker frem denne tirsdag eftermiddag, så mens mørket har sænket sig udenfor, er der brede smil og masser af snak ved bordene, hvor alverdens ting venter på at få nyt liv.

Udover at man kan gøre opmærksom på problemet med at smide alting væk i en tid, hvor klimaudfordringerne melder sig, så er glæden ved at finde sammen om løsninger stor hos de frivillige og fremmødte. På Youtube er der sket en stor stigning i antallet af kanaler, hvor man kan se folk reparere ting, og det er den inspiration og interesse for at fikse ting og sager, der har sat sig i humøret.

Der er åbent om lørdagen fra 14-17 og om tirsdagen fra 17 til 19.30. Man kan holde sig opdateret om åbningstider og andet ved at følge Repair Cafes side på Facebook.

Foto: AVISEN