Omsætningen er steget med syv procent hos Røde Kors Genbrug, der i 2023 slår ny rekord med 107 mio. kr. på bundlinjen. Klima er næststørste motivationsfaktor for kunderne

Genbrugsmarkedet er fortsat i vækst med flere og flere kunder, der interesserer sig for en stadig bredere pallette af brugte varer. Således kunne Røde Kors Genbrug notere en stigning i omsætningen på syv procent i 2023 sammenlignet med året før, hvilket betyder et resultat på hele 107 mio. kr., som vil gå til Røde Kors’ nødhjælpsarbejde og sociale indsatser i Danmark og ude i verden.

– Vi er heldigvis i en tid, hvor det at købe genbrug ikke længere kun er for de få dedikerede skattejægere men for rigtig mange mennesker, som ønsker at gøre et godt fund, spare penge og tænke på klimaet samtidig. Det er vi meget taknemmelige for, for overskuddet i vores genbrugsforretning går direkte til dem, der har brug for hjælp fra Røde Kors både herhjemme og internationalt, og at vi er over 100 mio. kr. er en kæmpe bedrift – både af kunderne og af vores frivillige i butikkerne ikke mindst, siger chef for Røde Kors Genbrug, Tina Donnerborg.

Der er i dag 260 Røde Kors genbrugsbutikker fordelt over hele landet, hvoraf de fem alene er åbnet i år.

Søger brugt før nyt
Det er ifølge Tina Donnerborg stadig mest dametøj, der sælges i butikkerne, men særligt kategorier som børneudstyr og boligtilbehør er i vækst med hhv. 10 og syv procent. Og så blev der i 2023 solgt bøger for næsten ni mio. kr. i Røde Kors’ butikker.

– Der er stort set ikke længere de ting, vi ikke kan sælge ude i butikkerne, for kunderne har vænnet sig til, at det giver mening at se, om en given vare findes brugt, før man går ud og investerer i nyt. Og vores frivillige i butikkerne lægger et enormt arbejde i at udvælge, prissætte og udstille varerne, så de fremstår pænt. Vores butikker skal være nogen, man har lyst til at gå på opdagelse i, og det er vi lykkedes med takket være de mange frivillige kræfter, der bliver lagt her, fortæller Tina Donnerborg.

Fokus på onlinehandel og byggegenbrug
Samtidig med at der stadig kommer flere fysiske butikker til, ved Tina Donnerborg også, at kunderne har et stigende ønske om at kunne handle online – også når det gælder genbrug. Derfor åbnede Røde Kors Genbrug sidste forår en webshop, som vil understøtte butikkernes digitalisering fremover.

Derudover vil Røde Kors Genbrug fortsætte udviklingen af koncepterne outlet og byggegenbrug, som også oplever øget vækst og interesse, samt udvide eksisterende butikker og åbne nye. 

– Kunderne er der, og de går særligt efter at gøre det gode fund uanset i hvilken kategori. Og så ved vi, at deres næststørste motivationsfaktor for at købe genbrug er klimaet. Det skal vi understøtte alt det, vi kan, bl.a. ved at sørge for, at udvalget er stort og ikke mindst tilgængeligt over hele landet. Det er der, vi lægger vores fokus de kommende år, siger Tina Donnerborg.

Indtjeningen fra Røde Kors’ genbrugssalg går til nødhjælpsarbejde og sociale indsatser i Danmark og ude i verden.

RØDE KORS GENBRUG 2023:

– 302 mio. kr. i omsætning, hvilket er syv procent mere end i 2022

– 107 mio. kr. i indtjening, hvilket er syv procent mere end i 2022

– 260 genbrugsbutikker fordelt over hele landet

– Indtjeningen går til Røde Kors’ nødhjælpsarbejde og sociale indsatser i Danmark og ude i verden