Salling Group har taget skridt til at søge politisk vejledning i lys af beskyldninger mod slikgiganten Mondelez, som Ukraine hævder bidrager til Ruslands krigskasse. Henrik Vinther Olesen, kommunikations- og CSR-direktør i Salling Group, fortæller, at koncernen har henvendt sig til fødevareminister Jacob Jensen (V) for at få klarhed over, hvordan de skal håndtere salget af produkter fra producenter, der er på den ukrainske antikorruptionsmyndigheds sorte liste.

“Vi venter på en politisk beslutning for at agere rigtigt og korrekt, og som regeringen gerne vil have, at vi forholder os,” udtaler Olesen til Ritzau.

Mondelez, kendt for mærker som Marabou, Toblerone, Daim og Oreo, er en af de virksomheder, der er opført på listen. Ukraine mener, at Mondelez, ved at fortsætte sin forretning i Rusland, bidrager til Ruslands krigskasse og dermed finansierer invasionen af Ukraine.

“Sagen er større end bare Marabou og Oreo. For at sikre, at vi forholder os til det rigtigt, har vi spurgt fødevareministeren, hvad vi skal forholde os til. Om det er antikorruptionslisten fra Ukraine eller er det EU’s sanktionsliste, eller hvad er det? Det håber vi på en dialog med ministeren om,” uddyber Olesen.

Coop Norge har også taget kontakt til deres fødevareminister, mens flere norske virksomheder har valgt at stoppe salget af produkter fra slikkoncernen. I Danmark har SAS og DBU allerede suspenderet deres associationer med Mondelez mærkerne Marabou, Daim og Oreo.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv opfordrer ikke medlemmer til at boykotte producenter, før der kommer en politisk udmelding. “Linjen fra os er, at vi gør det, som politikerne fortæller os, vi skal. Virksomhederne må selv vurdere, om der rejser sig et forbrugerpres for ikke at sælge de her produkter. Men det er op til den enkelte virksomhed ud fra den situation, de står i,” siger Lasse Hamilton Heidemann, EU- og international chef i Dansk Erhverv.