Gennem mere end 65 år har rutschebaner været en del af Tivoli Frihedens DNA. Næste år åbner den århusianske forlystelsespark en ny vild rutschebane, Vindfald, med blandt andet et mere end lodret fald fra godt 20 meters højde.

Du starter med at køre 20 meter lodret op mod himlen, så drøner du mod jorden i et “inverted”, mere end lodret, fald, så venter et loop og så…

Rutschebaneglade danskere kan sætte et stort kryds i kalenderen i sommeren 2024, hvor Tivoli Friheden er klar med en helt ny og forrygende rutschebane: Vindfald.

– Den sender hjertet helt op i halsen fra nærmest første sekund. Og der bliver det så siddende på resten af turen. Der er simpelthen ingen kedelige passager på denne rutschebane, fortæller Tivoli Frihedens direktør, Henrik Ragborg Olesen, med et smil.

Vindfald får en højde på op til 23 meter, en længde på godt 300 meter og en forventet tophastighed på 72 kilometer i timen. Samt altså et mere end lodret fald, et loop, proptrækkersving, kamelpukler og alt det andet, der hører til en susende og berusende rutchebaneoplevelse.

– Vi har en park, der ligger tæt på centrum og samtidig har skov, vand, blomster og en helt særlig stemning. Det betyder, at vi hverken kan eller skal lave verdens længste rutschebane, men det betyder ikke, at vi ikke kan forsøge at lave den sjoveste, lyder det begejstret fra Henrik Ragborg OIesen.

Unik rutschebane ud fra en gennemprøvet formel

Rutschebanen bygges af den anerkendte tyske producent af forlystelser, Gerstlauer Amusement Rides. Valget af samarbejdspartner handler ifølge Henrik Ragborg Olesen ikke kun om at lave en fantastisk rutschebane.

Det handler også om sikkerhed. Ikke mindst set i lyset af sidste års ulykke i Cobra.

– Der går ikke en dag, uden at vi tænker tilbage på ulykken. Derfor har det naturligvis været helt afgørende for os at finde den helt rigtige samarbejdspartner med mange års erfaring og en veldokumenteret track record, fastslår Henrik Ragborg Olesen og fortsætter:

– Det har vi fundet i Gerstlauer og i en rutschebane, der har flere brødre og søstre rundt om i Europa. Vi bygger en unik bane til Friheden, men vi bygger den ud fra en gennemprøvet formel.

En tradition for (hæs)blæsende navne

I Tivoli Frihedens historie finder man en lang række rutschebaner. Man finder også en tradition for (hæs)blæsende rutschebanenavne, der rækker næsten tilbage til den første rutschebane i 1958.

Cyklon 73 kørte fra 1973 til 1986. Orkanens Øje var i drift fra 1987 til 2018. Og en af Vindfalds naboer Tyfonen, der siden 2006 har snurret rundt og rundt og rundt.

– Navnet Vindfald er naturligvis en reference til rutschebanens ikoniske fald, men det er også en hilsen til historien. Mange århusianere husker stadig loopet på Orkanens Øje. Med Vindfald bringer vi loppet tilbage til Friheden, og man kan roligt sige, at loopet har taget nogle vilde venner med, lyder det med et smil fra Henrik Ragborg Olesen.

Vindfald åbner i 2024. Indtil da giver Tivoli Friheden dig blandt andet Danmarks højeste fritfalds-forlystelse, 65 meter høje Hjertekig, en helt ny klatrepark og Danmarks største blomsterfestival i hele juli måned.

Oplysninger om Vindfald

 • Max højde: 23 meter
 • Skinnelængde: 300 meter
 • Max speed: 72 km/h
 • Vogne: 2 stk. 
 • Sæder pr vogn: 8 stk.  
 • Kapacitet: ca. 360 gæster/time
 • Gæst min. højde: 125 cm.
 • Adgang med Tivoletter: 5 stk.  
 • Adgang med Turbånd: Ja
 • Sikkerhedsgodkendelse: TüV – Tyskland
 • Sikkerhedsgodkendelse: Force Technology – Danmark
 • Pris: ca. 35-40 mio. dkk

Om producenten 

Det er tyske Gerstlauer Amusement Rides GmbH, der producerer ”Vindfald”. Gerstlauer har til dato produceret 107 rutchebaner, som er installeret over hele verden. Typebetegnelsen er ”Eurofighter”, som til dato er produceret i et antal 25 stk. Siden den første ”Eurofighter” blev opsat i 2003, har Gerstlauer ikke oplevet tilfælde med personskade.