Første arbejdsdag er i gang, men for Thomas Japp, Fredericias nye kommunaldirektør, føles det som om, han længe har været en del af byen og han kan ikke vente til at komme ordenligt igang med arbejdet.

Vi mødte Fredericia Kommunes nye kommunaldirektør på hans første officielle arbejdsdag på rådhuset i Gothersgade.

Med fokus på bæredygtighed, teknologisk udvikling, og en ambition om at gøre Fredericia Kommune til en af Danmarks bedste arbejdspladser, er han klar til at lede kommunen ind i en ny æra præget af positive forandringer

– Faktisk startede jeg allerede i går, den 31., jeg har lavet en aftale med Varde om at tager mine to sidste dage her torsdag og fredag i denne uge. Det var vigtigt for mig at afslutte tingene ordentligt. Hele denne proces har været utrolig spændende, men også intens. Jeg fandt ud af, at ansættelsesudvalget havde valgt mig om onsdagen, byrådet besluttede at ansætte mig om torsdagen, og allerede om fredagen sagde jeg mit job op.

Japp har en solid baggrund i den private sektor, med ingeniør- og ledelsesuddannelser, men tog en beslutning tilbage i 2007 hvor han påtog sig en rolle i det kommunale. Han valgte at vende det private erhvervsliv ryggen for at forfølge en karriere inden for den offentlige sektor.

– I 2007, da min kone og jeg fik vores første barn, blev jeg tilbudt en ledende stilling i Asien. Det var en spændende mulighed, men vi valgte at blive hjemme, dels fordi min kone var i gang med at læse og lige havde fået arbejde, og dels fordi vi lige havde fået vores søn. Jeg fik et jobtilbud som kontorchef i Odense Kommune og tænkte, hvor svært kan det være at sidde på den anden side af bordet?

Den nye kommunaldirektør har ikke bare planer om at bringe sin erhvervserfaring til bordet; han er også motiveret af sit ønske om at gøre en forskel i det område, hvor han voksede op.

– Det har ikke været et fravalg af Varde. Det har været et tilvalg af Fredericia. Byen har altid haft en særlig plads i mit hjerte, det er ingen hemmelighed. Faktisk føler jeg mig mere tilpas her end mange andre steder. Selvom Kolding, hvor jeg bor nu har sin charme, er der noget unikt ved atmosfæren i Fredericia. Og jeg ser enormt potentiale i byen, fortæller han.

Tilliden er i højsæde
Japp understreger betydningen af et godt og tillidsfuldt forhold, både internt i organisationen og til borgerne. Med sin baggrund som ingeniør har Japp særlig interesse i den grønne omstilling. Han ser et enormt potentiale i Fredericias placering og i de muligheder, der ligger i samarbejdet med virksomheder som ADP.

– Jeg har i dag haft et møde med Rune (Rune D. Rasmussen, CEO. red.) fra ADP om mulighederne for at gøre Fredericia til en frontløber i den grønne omstilling, et emne der virkelig tænder mig. Jeg tror, vi kan gøre en forskel. Det er ikke økonomien, der er den største udfordring for kommunerne – det gælder ikke kun Fredericia, men alle kommuner. Når vi når 2033, er det antallet af hænder – altså hvem vi kan ansætte til at levere den service vi ønsker – der vil være afgørende. Det kan du kalde naivt, men jeg tror på, at vi i Fredericia er nået til et niveau, hvor vi skal samles og løfte området sammen, siger han med et smil.

Som kommunaldirektør har Japp et ønske om at gøre Fredericia endnu bedre. Han påpeger, at det ikke handler om at rette op på noget, men om altid at stræbe efter forbedring. Hans ambitiøse fremtidsvisioner viser hans dybe engagement i byen, han betragter som sit hjem. Men han understreger, at det ikke er en opgave, han kan løfte alene.

– Hverken jeg eller nogen anden kan realisere Fredericias potentiale alene. Det kræver en fælles indsats, understreger han og fremhæver vigtigheden af at skabe gunstige betingelser for alle i organisationen.

Med en konstruktiv tilgang og en klar vision er Fredericias nye kommunaldirektør klar til at lede kommunen ind i en ny fase præget af positive forandringer.

Et dyk ned i hverdagen med kommunaldirektøren
Når Thomas ikke er i gang med sit arbejde som kommunaldirektør, værdsætter han tid med familien og muligheden for at dykke ned i forskellige hobbyprojekter, hvor han kan arbejde med hans hænder.

– Jeg har altid haft en travl arbejdshverdag, og jeg forventer ikke, at det bliver anderledes her. Men jeg tror stærkt på konceptet af det ‘hele menneske’. Jeg tror ikke, man kan adskille arbejdsliv fra privatliv. Det pointerede jeg også over for mine medarbejdere i går. Min ambition er faktisk, at vi skal stræbe efter at blive en af Danmarks bedste arbejdspladser inden for de næste fem år. Jeg tror fuldt og fast på, at vi kan opnå dette, mens vi også værner om balancen mellem arbejdsliv og privatliv, understreger Thomas Japp.

Japp, der er far til to teenagere, forklarer videre, hvordan hans fritid ofte tilbringes med familien, ved sportsbegivenheder, eller med dykning, eksempelvis ved ammoniakhavnen.

– Efter gymnasiet tog jeg et år og arbejdede som dykkerinstruktør i Australien. Jeg elsker at dykke, især herude i Lillebælt. Men ellers nyder jeg at bruge tid med familien. Vi har kun vores børn til låns, og derfor er det vigtigt for mig at prioritere tid med dem, siger han.

Teknologi-parat
Når det kommer til arbejdsmarkedet og Fredericia kommunes fremtid, er Japp overbevist om, at vi står overfor betydelige transformationer.

– Vores arbejdsliv gennemgår radikale ændringer. Covid-19 har revurderet vores arbejdsvaner, og hjemmearbejde er blevet en væsentlig del af vores hverdag. Det afgørende bliver, hvordan vi gør dette til en succes uden at skabe en splittelse mellem dem, der kan arbejde hjemmefra, og dem, der ikke kan,” siger han.

For Japp er teknologiens betydning for fremtiden uomtvistelig.

– Vi vil være vidne til teknologiske spring indenfor områder som kunstig intelligens, som vi endnu ikke kan forestille os. Vi har ikke alle de hænder, vi har brug for, og det ser ikke ud til, at vi får dem. Derfor, for at sikre en pålidelig service, er vi nødt til at få teknologien på vores side, forklarer han målrettet.

Japp ser også Fredericias placering som en fordel, når det kommer til at tiltrække medarbejdere.

– Med den placering vi har, kan vi tiltrække nogle mennesker, der kan hjælpe os med at nå vores mål. Vi skal arbejde sammen om at skabe et positivt image for kommunen. Vi kommer til at opleve en helt anden hverdag, end det vi har været vant til. Men jeg er sikker på, at hvis vi kan få folk til at gøre halvanden persons arbejde, uden at det belaster personen mere, vil vi være i stand til at opnå store ting, siger Thomas Japp.

Fredericia Kommune går en spændende tid i møde. Med fokus på balance mellem arbejde og privatliv, ambitioner om at forbedre arbejdspladsen, og en vilje til at omfavne teknologi, er der ingen tvivl om, at Fredericia er på vej mod positive forandringer.