I 2022 blev der registreret en markant stigning i brændstoftyverier i Danmark, hvilket eksperter og politi mener skyldes de høje brændstofpriser og et hurtigt salg på det sorte marked. Efter Ruslands invasion af Ukraine i 2021 oplevede verden en brændstofkrise, og benzinpriserne i Danmark nåede op på 20 kroner per liter.

Ifølge tal fra Rigspolitiet blev der anmeldt 1084 sager om brændstoftyveri i 2022, sammenlignet med 428 sager i 2021. Sigtelser i forbindelse med brændstoftyverierne steg også markant fra 78 i 2021 til 186 i 2022.

Landbruget har været særligt hårdt ramt af brændstoftyverierne. Politiinspektør Hans Roost fra Midt- og Vestjylland fortæller, at omkring en tredjedel af sagerne involverer tyveri fra landbrugs-olietanke, mens resten omhandler tyveri fra lastbiler, entreprenørmaskiner og privatbiler. Gerningsmændene er både danske og udenlandske personer, der kører rundt med biler og trailere udstyret med store brændstoftanke.

Roost udtaler, at brændstoffet formodes at blive solgt på det sorte marked til halv pris og at salget sker hurtigt. Tallene fra Rigspolitiet inkluderer tyverier af brændstof fra biler, landbrugsredskaber, olietanke og lignende, men ikke tyverier fra benzinautomater.

Forsikringsselskabet Topdanmark har også oplevet en stigning i henvendelser om tyveri af benzin, diesel, brænde og træpiller. Talsperson og pressechef Troels Karlskov vurderer, at stigningen ligger mellem 10 og 20 procent og tilskriver den høje energipriser og efterspørgsel efter alternative varmekilder.

I 2019 var der også mange anmeldelser og sigtelser om brændstoftyveri, men priserne var ikke så høje som i 2022. Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, forudser, at priserne vil stige en smule i den nærmeste fremtid, særligt olieprisen, grundet lav produktion.