I lyset af en badesæson med flere alvorlige hændelser opfordrer TrygFonden til, at man øver livredning med sine børn gennem leg og læring.

Sommeren har budt på farligere badeforhold end normalt, og det har betydet en badesæson med flere alvorlige hændelser og fatale drukneulykker.

Og derfor er det endnu mere vigtigt, at man lærer at svømme og begå sig i vandet.

Sådan lyder det fra TrygFondens kystlivreddere, der opfordrer til, at man taler med sine børn om livredning – og også meget gerne prøver det af – under kontrollerede forhold, naturligvis.

– Overordnet set handler det om at gøre børnene trygge ved vand. Fra en tidlig alder skal de lære, hvordan overgangen fra land til vand påvirker dem, fortæller Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

– Det er vigtigt i forhold til at bevare roen og dermed kunne tænke rationelt og ikke gå i panik.

Panikken dræber

Kystlivredningschefen peger på, at jo før børnene lærer det, jo bedre er det. Det er nemlig panikken, der ofte slår ihjel, fordi man handler irrationelt, når panikken griber ind.

Derudover er det også en god idé at træne børnene i, hvad det vil sige at blive desorienteret under vand, påpeger Anders Myrhøj.

Det er nemlig meget nemt at blive panisk, hvis du føler, at du ikke kan finde ud af, hvad der er op eller ned under vandet.

– Her skal man arbejde hen imod, at børnene finder ud af, at de har masser af luft med sig under vand, og at de ikke behøver at blive paniske.

– Man kan for eksempel kaste barnet op i luften, så det lander i vandet. Her får de en snert af det at være ude at kontrol, og så skal de finde ud af, hvordan de håndterer det, siger han.

Anders Myrhøj foreslår også en øvelse, hvor du får børnene til at dykke i ottetaller mellem dine ben. Du kan også få dem til at hente en genstand på bunden, hvor du står.

Vandøvelser

TrygFonden har – ud over de førnævnte øvelser – udviklet en række vandøvelser, som man kan lege og have det sjovt med sammen med sine børn, fra de er cirka tre år, mens man styrker deres svømme- og vandfærdigheder.

Øvelserne kan du finde på hjemmesiden respektforvand.dk og handler både om at vænne sig til at være i vandet og decideret at redde sig selv.

Her kan du blandt andet blive klogere på øvelser som “vandhelten”, “træd vande”, “kagerullen” og “vandraketten”.

– Det handler om gentagelser, gentagelser og gentagelser. Start forsigtigt, og vær tæt på som forældre, og tag det i barnets tempo.

Du kan desuden også komme fordi TrygFondens livreddertårne og tale med livredderne om, hvordan man kan lege og træne livredning med sine børn.

– Livredderne har et aktivitetshæfte til børn, hvor der er forslag til øvelser, som kan bruges både ved stranden og i svømmehallen, siger Anders Myrhøj.