En seksårig dansk dreng, der opholder sig i al-Roj-fangelejren i Syrien, kræver omgående repatriering. Hans advokat, Knud Foldschack, understreger, at drengen og hans mor, som også er fanget i lejren, bør repatrieres sammen. 

Drengen, som er en dansk statsborger, lider af adskillige alvorlige helbredsproblemer, der inkluderer kognitive udfordringer og respiratoriske vanskeligheder, så alvorlige, at de kræver, at han skal sove i siddende stilling. Det vurderes af Sundhedsstyrelsen, at det ville være alt for risikabelt at gennemføre den nødvendige specialiserede operation i Syrien, og de anbefaler, at han repatrieres inden for de næste tre måneder.

Den danske stat har tilbudt drengen evakuering, mens hans mor, som er født på Skejby Sygehus, men har mistet sit danske statsborgerskab, ikke har fået samme tilbud. Advokat Knud Foldschack, som for nylig besøgte drengen i fangelejren, påpeger drengens rettigheder, og argumenterer for, at moren skal ledsage ham til Danmark.

Foldschack mener, at efter morens tab af opholdstilladelse i England, er hendes eneste aktuelle tilknytning Danmark – og især hendes søns. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har dog erklæret, at regeringen kun er villig til at evakuere drengen, og ikke hans mor.

Integrationsminister Kaare Dybvad Bek har ikke ønsket at kommentere sagen direkte, men har i et skriftligt svar til DR udtalt, at beslutningen om ikke at tilbyde moren evakuering med sin søn er baseret på en samlet vurdering.

Beslutningen støttes af Socialdemokratiets integrationsordfører, Kasper Sand Kjær, der hævder, at moren ikke er velkommen i Danmark på grund af hendes forbindelse til Islamisk Stat. Christian Friis Bach fra De Radikale er imidlertid uenig og mener, at barnets helbred bør være en prioritet over morens sikkerhedsvurdering.

Til trods for denne splittelse har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fortsat afvist at tillade moren at ledsage drengen til Danmark, på trods af en nylig beslutning om at evakuere en anden mor og hendes to børn fra samme lejr.

Moren har afvist tilbuddet om at lade sin søn blive evakueret uden hende, en beslutning, der har fået støtte fra advokat Foldschack. Han kalder det for “middelaldervrøvl” at lade børnene betale prisen for deres mødres handlinger og argumenterer for, at både EU- og danske regler og konventioner forbyder at gøre folk statsløse eller forskelsbehandlet. Foldschack står fast på, at drengen skal repatrieres.

– Der er 20 danske børn, der er kommet hjem, og én der ikke er kommet hjem. Selvfølgelig skal han også hjem. Alt andet er vanvid, udtaler advokaten. Han understreger dog, at han kun repræsenterer drengen og ikke moren.

Regeringens holdning er stadig uændret. Lars Løkke Rasmussen insisterer på, at selvom regeringen ikke har til hensigt at evakuere moren, er de ivrige efter at få drengen hjem. Han opfordrer moren til at overveje situationen for sin søns skyld.

– Jeg håber, hendes advokat, som har den faste overbevisning, at hun har retskrav på at komme hjem, vil stille sig bag at vi får drengen hjem. Og hvis han så skulle have ret i, at der er legalt grundlag for, at moren så kan familiesammenføres efterfølgende, så må man gøre det efterfølgende, tilføjer udenrigsministeren.

Drengens tilstand er stadig kritisk, og Sundhedsstyrelsen har vurderet, at drengens sundhedstilstand er blevet forværret, og anbefaler, at han evakueres så hurtigt som muligt. I øjeblikket er hans eneste mulighed for at få den nødvendige medicinske behandling at blive adskilt fra sin mor og flyttet til Danmark. Det er dog uklart, om denne løsning vil blive accepteret af moren, der indtil videre har afvist at lade sin søn evakueres uden hende.