Ritt Bjerregaard, tidligere undervisningsminister og overborgmester i København for Socialdemokratiet, er død i en alder af 81 år. Det oplyser hendes pårørende til Ritzau.

Lørdag sov hun stille ind i sit hjem på Østerbro i København, omgivet af sine kære. Hun kæmpede i sine sidste år med en kræftsygdom.

Hun blev første gang valgt ind i Folketinget i 1971 og forblev en fremtrædende skikkelse i den danske politiske scene helt indtil sin død.

Frem til 2010 var Bjerregaard overborgmester i København. Tidligere har hun også fungeret som socialminister og fødevareminister. Hendes pårørende beskriver hende som ‘en stærk og tydelig stemme i den politiske debat og engageret deltager i kulturlivet’, skriver de i pressemeddelsen.

Den læreruddannede Bjerregaard var berygtet for de mange politiske opgør, hun tog. Med partitoppen i Socialdemokratiet, med pressen og med den mandsdominerede og cigarrygende omverden, som hun mødte i Folketinget. Kun to år efter sin indtræden i Folketinget blev hun med sine 32 år dengang den yngste kvinde nogensinde til at indtage et ministerium, da hun blev undervisningsminister.

I sin tid som undervisningsminister fik hun blandt andet gennemført en stor folkeskolereform. Bjerregaard har også været hovedperson i flere skandalesager, som for eksempel sagen om dyre overnatninger på Hotel Ritz i Paris, som kostede hende jobbet som overborgmester.

Men selvom hun har mødt kritik og skandalesager, forblev Bjerregaard en fremtrædende figur i Socialdemokratiet og i 1979 blev belønnet med socialministerposten. I 1994 blev hun valgt som EU’s miljøkommissær og i 2000 fik hun ministercomeback som fødevareminister, hvor hun blandt andet indførte smileyordningen.

Ritt Bjerregaard vil blive husket som en af Danmarks mest betydningsfulde politikere, der gjorde en stor indsats for folkeskolen, miljøet og fødevaresektoren.