Strammere kontrol med våbentilladelser, mere fokus på sikker opbevaring af våben og bedre hjælp og vejledning til skytteforeningerne. Det er omdrejningspunktet for en række nye initiativer fra regeringen, som skal være med til at sikre, at våben ikke havner i de forkerte hænder.

For knap et år siden mistede tre mennesker livet, og flere blev såret, da en person åbnede ild på gangene i shoppingcenteret Field’s i København. Selv om det er uhyre sjældent, at der sker den form for brutale angreb i Danmark, har blandt andet den hændelse givet anledning til at give våbenlovgivningen et eftersyn. Nu præsenterer regeringen 10 initiativer, der skal sikre bedre kontrol med våben.

Regeringen vil blandt andet sikre strammere kontrol med våbentilladelser, så for eksempel hærdede kriminelle automatisk afskæres fra at få adgang til våben, ligesom der skal være bedre kontrol med våbentilladelser til personer med psykiske lidelser. Derudover styrkes fokus på sikkerheden omkring opbevaring af våben. For eksempel skal uforsvarlig opbevaring af våben straffes hårdere, og der iværksættes en informationskampagne om sikker våbenopbevaring henvendt til de mange lovlydige jægere og skytter, som opbevarer våben i hjemmet. Samtidig skal der være bedre hjælp og vejledning til skytteforeningerne i forhold til sikkerhed – for eksempel hvordan foreningerne kan reagere, hvis et medlem udviser bekymrende adfærd.

– Danmark er et af de tryggeste samfund i Europa. Grusomme angreb som det, vi så i Field’s sidste sommer, er uhyre sjældne. Ikke desto mindre har det været en påmindelse om, at vi ikke må tage trygheden for givet. Derfor strammer vi nu op på kontrollen med våbentilladelser, og vi sætter ind med en række andre initiativer, som blandt andet skal være med til at sikre, at folk med våbentilladelse opbevarer deres våben sikkert derhjemme. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at våben ikke havner i de forkerte hænder og i værste fald koster uskyldige mennesker livet, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

– Det skal være sværere for kriminelle og radikaliserede at skaffe sig adgang til våben. Alle skal kunne færdes trygt og frit i det offentlige rum, og det er er afgørende, at våben ikke falder i de forkerte hænder. Derfor skærper vi våbenlovgivningen, så kontrollen med våbentilladelser bliver strengere, og sikkerheden for opbevaring af våben bliver øget, siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V).

– I Moderaterne er vi glade for, at vi nu styrker grebet om våbentilladelserne. Bandekonflikten raser for fuld skrue, og senest med skyderiet i Field’s er det nødvendigt, at vi styrker kontrollen med våben og våbentilladelser. I dag er reglerne for opbevaring af våben og ammunition ikke gode nok. Det laver vi nu om til gavn for de mange lovlydige skytter rundt om i landet. Derfor igangsættes der en informationskampagne, som skal vejlede skytteforeninger til mere sikker opbevaring af våben og ammunition. Det er altafgørende, at vi øger sikkerheden for danskerne. Det skal være trygt at færdes i vores samfund, og ingen skal frygte at blive et uskyldigt offer for ulovlig våbenbesiddelse, siger Retsordfører Tobias Grotkjær Elmstrøm (M).