Lønningerne for topledelsen i Fredericia Kommune er blevet afsløret efter en aktindsigt, som AVISEN har opnået. Med 22 personer i topledelsen, når alle stillinger er besatte, er der stor interesse for at sammenligne lønningerne i Fredericia Kommune med andre kommuner i Danmark. På trods af krise i ledelseslaget med fejlslagne budgetter, så sørger kommunebosserne for at sikre deres egne millioner, der tages fra skatteborgerne.

Fredericia Kommunes topledelse har været i vælten på baggrund af de nylige afskedigelser af Camilla Nowak Kirkedal og Michael Maaløe. Men det er ikke kun de lukrative aftrædelsesordninger, der kan gøre kommunebosserne glade, mens de nyder vinen i de varme lande. AVISEN har undersøgt lønniveauet i Fredericia Kommune, og sammenlignet det med den generelle tendens i Danmark. I modsætning til de mange almindelige lønmodtagere i kommunen, så kan bosserne på rådhuset læne sig tilbage, for de er godt polstrede i hverdagen. Ledelse i Fredericia Kommune er nemlig dyr, for det sørger blandt andet DJØF for.

Lønningerne for kommunebosserne er:

NavnStillingLøn (DKK)
Camilla Nowak KirkedalKommunaldirektør137.516,78
Mette HeidemannDirektør for beskæftigelse og velfærd101.804,90
Michael Saabye MaaløeDirektør for børn, unge og kultur100.000,87
René OlesenDirektør for vækst, teknik og klima99.877,47
Nicolai Gjødsbøl ArvedsenStabschef for politik, strategi og jura86.110,68
Rune Wentzel HelmsChef for økonomi, personale og it82.537,49
Henriette Korf GraverenFagchef for social og handicap73.548,47
Magnus Kudahl te PasFagchef for dagtilbud, skole og fritid73.423,97
Signe Lunn WallsChef for senior og sundhed71.780,55
Bo ChristiansenChef for drift og service70.743,54
Lone Grangaard LorenzenChef for familie og børn69.916,60
Kasper Braatting FindahlKultur- og idrætschef69.215,81
Line Dudal LauridsenLeder for skole- og pædagogisk udvikling65.365,07
Rasmus Balder Holmgaard LarsenChef for Unge og Uddannelse65.365,07
Karina Vang Glud NielsenLeder for dagtilbud og læringsmiljø59.477,36
Ditte Sofie CramonSekretariatschef for sekretariat for beskæftigelse og velfærd61.118,09
Sara Louise AablingSekretariatschef for sekretariat for børn, unge og kultur61.630,02
Anja SchaumburgSekretariatschef for sekretariat for vækst, teknik og klima61.630,02
Min Guldberg ChristensenLeder for Fredericia Fritid52.819,26

Det samlede løntotal for de nævnte personer i topledelsen pr. 29. marts 2023 udgør dermed 1.493.072,98 kroner. Vær opmærksom på, at dette tal ikke inkluderer de tre vakante stillinger på det givne tidspunkt. Lønnen, der er nævnt, er inklusiv kompetencetillæg mv., men eksklusiv pension.

Generelle tendenser for lønninger i kommunernes forvaltninger

Lønningerne for topchefer og ledere i danske kommuner varierer, afhængigt af flere faktorer, herunder kommunens størrelse, geografiske placering, og ledelsesstruktur. Dog er det generelle lønniveau for kommunale ledere præget af overenskomster mellem Kommunernes Landsforening og forskellige fagforeninger, herunder DJØF, der er fagforening for mange topledere i det offentlige.

Ifølge Danmarks Statistik var den gennemsnitlige månedsløn for kommunale topchefer i 2021 103.400 kroner. Dette tal dækker over både kommunaldirektører og direktører for forskellige fagområder i kommunerne. Selvom der kan være betydelige forskelle mellem lønningerne for forskellige ledere, er det dog vigtigt at tage højde for de forskellige ansvarsområder og arbejdsopgaver, som de forskellige stillinger indebærer.

Sammenligning med Fredericia Kommune: Når vi sammenligner lønningerne i Fredericia Kommune med det generelle lønniveau for kommunale topchefer, kan vi se, at ex-kommunaldirektør Camilla Nowak Kirkedals løn på 137.516,78 kroner ligger over gennemsnittet. Ligeledes ligger lønningerne for de tre direktører i Fredericia Kommune også over gennemsnittet for kommunale topchefer.

Derimod er lønningerne for de øvrige ledere og chefer i topledelsen tættere på gennemsnittet eller endda under gennemsnittet, når vi sammenligner dem med de generelle tendenser for lønninger i kommunernes forvaltninger.

Gennem aktindsigten har AVISEN fået indsigt i lønningerne for topledelsen i Fredericia Kommune og sammenlignet dem med generelle løntendenser for kommunale ledere. Selvom lønningerne for kommunaldirektøren og direktørerne ligger over gennemsnittet, er der en mere jævn fordeling blandt de øvrige ledere og chefer i topledelsen.

Fredericia Kommune er et eksempel på, hvordan lønningerne for topchefer og ledere varierer afhængigt af deres ansvarsområder og arbejdsopgaver, men også hvor vigtigt det er at tage højde for lokale forhold og strukturer, når man sammenligner lønninger mellem kommunerne. Kommunen har været igennem en ledelsesmæssig krise, der indtil videre har strakt sig over knap 3-4 år. Netop nu er byrådet i Fredericia Kommune ved at evaluere strukturen, og man er samtidig på jagt efter en ny kommunaldirektør, der kan sætte en ny retning for ledelsen af de knap 4500 medarbejdere.