Danskere, som tager bilen sydpå i sommerferien, kan i år glæde sig over lavere brændstof- og elpriser sammenlignet med sidste år. Det viser en undersøgelse fra Spar Nord og Bilbasen, som har kigget på transportprisen til nogle af danskernes foretrukne kør-selv-destinationer. 

For mange danskere venter sommerferien lige rundt om hjørnet, og traditionen tro pakker flere af os bilen og kører mod sydligere himmelstrøg. Men der kan være stor forskel på udgifterne i forbindelse med kør-selv-ferien, alt efter hvor turen går hen.

En ny analyse fra Spar Nord og Bilbasen sætter tal på, hvor meget en biltur til og fra nogle af danskernes yndede destinationer koster, når man foruden brændstof- eller elforbrug også medregner parametre som slitage på bilen, værditab og vejafgifter.

Af beregningerne fremgår det, at en ferie til og fra Alsace i Frankrig med startdestination i Aarhus koster i omegnen af 7.821 kroner i en benzinbil, mens turen i en dieselbil løber op i 7.607 kroner. Tilsvarende er omkostningerne forbundet med rejsen tur/retur til Gardasøen i Italien fra København henholdsvis 10.471kroner for en benzinbil og 10.200 kroner i en dieselbil. 

– Generelt kan vi sige, at det er blevet billigere for danskerne at køre på ferie i år sammenlignet med sidste år, hvor priserne på både brændstof og el var en del højere end i dag. Det er til gengæld også kærkomment, da mange danskere fortsat er udfordret på rådighedsbeløbet som følge af høje priser og stigende renter, hvortil lønningerne endnu ikke er fulgt med, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm, som dog gør opmærksom på andre økonomiske faktorer i valget af feriedestination:

– Vores beregninger giver desuden et godt overblik over, hvilke destinationer der kan give nogle ekstra lommepenge til restaurantbesøg og shopping. Sammenligner man den italienske adriaterhavskyst og Istrien i Kroatien, er omkostningerne for køreturen nogenlunde ens, mens leveomkostningerne i Kroatientypisk har været lavere – dog er det siden sidste år blevet betydeligt dyrere.

Jens Nyholm understreger desuden, at priserne kan være svære at sammenligne med en tog- eller flyrejse, hvor der kan være ekstra omkostninger til for eksempel bagage, leje af bil og udgifter til og fra stationen eller lufthavnen.

Uanset biltype kan det desuden betale sig at tjekke priserne, inden man krydser grænsen til det næste land. I Tyskland er brændstofpriserne for eksempel billigere end i Danmark, selvom der ikke er tale om de samme ekstraordinære forskelle, som vi oplevede sidste år.

Elbilen giver den billigste kør-selv-ferie

Bestanden af danske elbiler fortsætter med at vokse, og ifølge Danmarks Statistik var fire ud af ti nyregistrerede biler i maj 2023 en elbil. Og elbilejerne kan glæde sig over, at det generelt er billigere at rejse til Sydeuropa i en elbil, når man sammenligner med benzin- eller dieseldrevne biler.

Eksempelvis løber omkostningerne forbundet med en køretur fra København til den franske riviera og tilbage igen op i 11.239 kroner i elbil. Det er mere 2.000 kroner færre end en tilsvarende tur i en benzinbil. 

– Elbilerne er blevet meget billigere i indkøb blandt andet som resultat af, at priserne er faldet meget i år som følge af, at Tesla har valgt at sænke priserne på deres elbiler markant ad flere omgange. Det betyder også, at værditabet er blevet mindre pr. kørte kilometer, siger markedsanalytiker i Bilbasen Jan Lang og fortsætter:

– Det er desuden blevet mere attraktivt at tage elbilen på ferie, da ladeinfrastrukturen i Europa efterhånden også er udbygget til en standard, hvor det er problemfrit at lade bilen op ved en hovedfærdselsåre. Og selvom der kan være prisforskelle afhængig af, om man har en app, ladebrik til leverandøren eller betaler med kreditkort, er priserne generelt faldende, siger Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen.

Han tilføjer desuden, at elbilejere i mange europæiske byer slipper helt eller delvist for at betale for miljømærker og parkeringsafgifter. 

Destination(tur/retur)Aarhus, benzinKøbenhavn,benzinAarhus, dieselKøbenhavn, dieselAarhus, elKøbenhavn, el
Italien, Gardasøen11.510 kr. 10.471 kr. 11.211 kr. 10.200 kr. 9.477 kr. 8.630 kr.
Italien Adriaterhavskysten12.523 kr. 11.541 kr. 12.194 kr. 11.239 kr. 10.283 kr. 9.489 kr.
Frankrig, Den franske riviera13.610 kr. 13.525 kr. 13.272 kr. 13.189 kr. 11.308 kr. 11.239 kr.
Frankrig, Alsace7.821 kr. 7.722 kr. 7.607 kr. 7.511 kr. 6.371 kr. 6.290 kr.
Kroatien, Istrien 12.943 kr. 11.932 kr. 12.609 kr. 11.625 kr. 10.669 kr. 9.846 kr.