Det var en dag fyldt med festivitas og stolthed, da Kolding Kommune tirsdag hyldede Tour de France-etapevinder, Kasper Asgreen. Byrådssalen var tæt pakket, og udenfor ventede var der også en folkemængde, som var kommet for at se den lokale helt.

Iført mundbind og modtaget med buldrende klapsalver, trådte Kasper ind i byrådssalen klokken 15:55. Han blev nødt til at tage mundbindet på med et VM forude. Selvom Kasper Asgreen er en atlet i topform, er han ligesom alle andre ikke immune overfor risikoen af sygdom. Hans hold, ligesom mange andre sportsorganisationer verden over, har indført strenge sikkerhedsprotokoller for at minimere risikoen for virusudbrud.

Mundbind til trods blev straks klart, at denne dag ikke kun ville være et kærlighedsbrev til cykelsporten, men også en hyldest til den ægte ånd af det at være fra Kolding.

45 mm manglede

Der blev serveret bobler, sodavand og ikke mindst den velkendte honningkage fra Christiansfeld til alle gæster, der var interesseret. Borgmester Knud Erik Langhoff, der egentlig har ferie i denne uge, bød velkommen, og overlod ordet til den fungerende borgmester, Birgitte Munk Grunnet.

– Kasper, jeg mener, det er stort at vinde og gøre sig bemærket i store begivenheder som verdens største cykelløb. Det rangerer som det tredje største i sportsbegivenhed, sagde hun blandt andet.

Kasper Asgreen fik 45 mm af en tommestok som en humoristisk gestus fra den fungerende borgmester, Birgitte Munk Grunnet. Under sin tale, pointerede Grunnet at Asgreen manglede bare 45 millimeter for at vinde to etaper i træk i årets Tour de France. Dette var en henvisning til det utroligt tætte løb, hvor sejren virkelig kan afgøres på millimeter.

Ved at overrække 45 mm af en tommestok, foreslog hun humoristisk, at de kunne overveje at sætte denne ekstra længde på Asgreens cykel, så han kunne sikre sig sejren næste gang. Dette var ikke blot en munter kommentar til den ekstreme nærhed af hans sejr, men også en anerkendelse af hans dygtighed og beslutsomhed i cykelløbet.

Vel undt etapesejr

Formand for Kolding Bicycle Club, Johnny Poulsen, var også til stede, som han har været andre gange, hvor Asgreen er blevet hyldet.

– Det er ikke så lidt der bliver snakket om dig, og ikke mindst når man tænker på det år Kasper har været igennem, forklarede Poulsen.

Cykelformanden henviste til Kasper Asgreen styrtede sidste år, og var tvivlsom deltager i Tour de France, der startede i Danmark. Asgreen stillede til start, men endte med at udgå og ramte ikke det vante niveau. I år har han rejst sig igen, og etapesejren var ham vel undt, sagde Johnny Poulsen.

Det blev tilslut Kaspers tur til at tage ordet.

– Det er faktisk utroligt, så mange der er her, og jeg er meget glad, stolt og overrasket over, hvor meget det betyder for byen. Det inspirerer virkelig byen. På et eller andet sted, har jeg fundet det sjovt med al denne opmærksomhed. Det er sjovt, og det gør mig glad.

– Og jeg vil gerne sige tusind tak til alle jer, der er kommet her i dag. Jeg har bemærket, at der også var mange udenfor, og flere herinde. Så tusind tak til jer alle sammen, sagde Kasper Asgreen og modtog klapsalver, som var vedholdende, og selvom han havde mundbind på, var det svært ikke at kunne mærke den begestring og det smil han havde på mundvigen.

Folkelige Kasper sluttede dagen af

Dagen sluttede med fællesbilleder, autografer, og en by, der summede af kærlighed til deres lokale helt. Det blev en dag, der vil blive husket i Kolding for mange år frem.

Da den sidste autograf var givet, og alle var mættede af det stolte øjeblik, kunne man næsten mærke en ændring i atmosfæren. Dagens festligheder havde været mindeværdige, men også mindede de alle om, at sportens hjul aldrig stopper. For Kasper Asgreen venter der nu nye mål, nye etaper, nye konkurrencer.

Startende med VM i enkeltstart og linjeløb om et par uger i Glasgow. Det vil være endnu en test, endnu en udfordring, og endnu en mulighed for at skrive sig ind i historien. Som dagens hyldest havde vist, var Asgreen ikke bare en atlet, men også en inspiration for mange, både i Kolding og langt ud over bygrænsen.

Asgreen kiggede kort rundt i salen, smilede og takkede alle for deres støtte. Med en sidste runde af applaus begav han sig ud af byrådssalen og ind i en fremtid fyldt med nye mål og udfordringer. Og som de mange fans, der havde samlet sig i dag for at hylde ham, ville alle følge ham på hans videre rejse, uanset hvor den førte ham.