København, en by, der altid pulserer med liv og energi, stod stille den 26. juli 2023, da hele Danmark samledes for at fejre sin nybagte dobbelte Tour de France-vinder, Jonas Vingegaard. Denne dag blev Rådhuspladsen og Tivoli i Danmarks hovedstad fyldt med en energi af stolthed og beundring, der sjældent er set før.
Vinderen af Tour de France 2023, Jonas Vingegaard, blev fejret i København, først på Rådhuspladsen og derefter i Tivoli. Seks af de i alt 11 danske Tour de France-deltagere var med ham hele vejen: Anton Charmig, Jonas Gregaard, Mathias Skjelmose, Mads Pedersen, Michael Mørkov, og Kasper Asgreen.
På Rådhuspladsen, som var fyldt med mennesker fra tidlig morgen, styrede den kendte tv-vært, Jimmy Bøjgaard, begivenhederne. Der blev spillet “De skal have baghjul nede i Touren” på trompet, og råb af “Jonas” blev besvaret med et rungende “Vingegaard” fra mængden.
I timerne op til Jonas Vingegaards ankomst på Rådhuspladsen blev atmosfæren mere og mere elektrisk. Overalt på pladsen var der en tydelig følelse af forventning, og alle tilstedeværende kunne fornemme, at dette ville blive et historisk øjeblik.
Selvom ventetiden var lang, blev den aldrig kedelig. Hver eneste person på pladsen delte et fælles mål – at være vidne til denne historiske begivenhed, at være en del af denne unikke fejring, og at vise deres respekt og anerkendelse for den to-gange vinder af Tour de France, Jonas Vingegaard. Og hver eneste minut, der gik, bragte dem tættere på dette øjeblik.
Mens alle ventede spændt på Jonas Vingegaards ankomst, fortsatte gæsterne med at strømme til området lige før indgangen til. Blandt de ankomne var Vingegaards forældre, Claus og Karina, samt de tidligere nævnte ryttere. Disse prominente gæster tiltrak opmærksomheden fra Jimmy Bøjgaard, der fik et par ord med hver enkelt ved indgangen til Rådhuset.
Også fra de politiske rækker ankom der vigtige gæster. Både Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, statsminister Mette Frederiksen og kulturminister Jakob Engel-Schmidt lod sig interviewe på Rådhuspladsen.
Spændingen blev forløst
Spændingen steg og steg. Omkring klokken 13:00 kom hovedpersonen selv, Jonas Vingegaard, i en åben Skoda. Han vinkede til folket, der også fik et par ord med på vejen, inden at turen gik ind på Rådhuset, hvor der en række taler.
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen roste alle danske ryttere og fremhævede cyklingens rolle i det danske samfund:
– I dag synes jeg, vi bør tage hatten af for alle danske ryttere. Denne tur har illustreret, hvorfor vi skal arbejde for at få et nyt World Tour-cykelløb til Danmark, med start i Roskilde og mål i København, fortalte Hæstorp Andersen.
Statsminister Mette Frederiksen fokuserede på Jonas Vingegaards bemærkelsesværdige præstation:
– Du har mere end noget andet vundet en plads i alle danskers hjerter, og vi er så stolte af dig. Din præstation har efterladt udenlandske medier så betagede, at de har omtalt dig som en cykelrytter fra en anden planet, ja sågar fra en anden galaks, sagde statsministeren.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt lagde vægt på den store indsats, der kræves for at vinde et cykelløb som Tour de France:
– At vinde et cykelløb en gang er vanvittigt. Men at gøre det en anden gang. Det er en større præstation, vi bare gør. Du har for længst valgt historien, forklarede Engel-Schmidt.
Selv Jonas Vingegaard, hovedpersonen selv, delte nogle af hans tanker og følelser:
– Jeg har vundet. Vi gjorde det og jeg ved ikke, om jeg havde troet på det. Der var tidspunkter, hvor min tro på mig selv blev sat på prøve undervejs. Så tog jeg det ene skridt efter det andet, og jeg måtte ligesom blive ved med at tro på vores plan og på, at det vi gjorde, var det rigtige, sagde hovedpersonen.
Efter den imponerende række af taler var det tid til lidt hyggeligt samvær og rådhuspandekager. Overborgmesteren havde dog, som en særlig gestus, sørget for en ekstra overraskelse. På baggrund af Vingegaards kommentar i Paris, om hvor meget han glædede sig til at komme hjem og spise en dürum, var der nemlig også blevet arrangeret en af slagsen til ham. Dette blev modtaget med stor munterhed fra både Vingegaard og de tilstedeværende gæster.
Dernæst fulgte et øjeblik, som mange havde ventet på. Det var tid til at træde ud på balkonen. Først kom Jonas Vingegaard alene ud, vinkende til den vrimmel af mennesker, der var samlet for at fejre ham. Dernæst fulgte han i følgeskab med Kasper Asgreen og Mads Pedersen, som også havde vundet Tour de France-etaper. Men det mest rørende øjeblik kom, da han stod der sammen med sin datter, Frida, og konen Trine, der strålede af stolthed ved hans side.
Fra solskin til regn
Men selvom tiden i salen var uforglemmelig, skulle Jonas Vingegaard videre. Han havde et sponsorarrangement at deltage i, inden turen gik til Tivoli. Her ventede der endnu en fejring, da dagen i hans ære var langt fra overstået.
Til at styre det storslåede arrangement på scenen i Tivolli var Jimmy Bøjgaard og Stine Bjerre Mortensen, der med deres erfaring og udstråling sørget for at holde begivenhederne i gang. Men inden de trådte i karakter, var det bandet Scarlet Pleasure, der startede med at sætte stemningen. De spillede et nummer, der straks fangede publikums opmærksomhed.
Efter musikken begyndte værterne deres arbejde. Én efter én præsenterede Jimmy og Stine Tour-rytterne, der trådte på scenen til stor jubel. Men da sidste mand, Vingegaard, kom frem, nåede begejstringen nye højder. Det var en øredøvende modtagelse, der viste, hvor stolt nationen var af deres nye sportsikon.
Til trods for det uforudsete vejr, med regn der begyndte at sile ned efter en dag med solskin, viste rytterne deres taknemmelighed over, at folk blev. De så deres fans stå i regnen for at hylde dem, og det gjorde øjeblikket endnu mere særligt.
Under de forskellige interviews på scenen blev det både til dybe indblik og muntre øjeblikke. Et af de mindeværdige var, da Mads Pedersen tog ordet for at udfordre Jonas Vingegaard. Da Vingegaard blev spurgt, om han var overrasket over sin egen præstation på enkeltstarten, svarede han ja. Dette fik Pedersen til at gribe ind, og han forklarede, hvor godt forberedt Vingegaard var, og at hans præstation derfor ikke var nogen overraskelse. Det blev modtaget med latter og klapsalver fra publikum.
Undervejs blev nationalmelodien også sunget. Bathsheba indtog scenen, og sang ‘Der er et yndigt land’. Danmarks nationalmelodi, begyndte at fylde luften. Tusindvis af stemmer løftede sig i en rørende og nærmest ærefrygtindgydende hyldest til deres land og deres cykelhelte. Sangen fandt vej til hvert hjørne af Tivoli, og hvert ord blev genlyd af en samlet nation, der stod stolt bag deres ryttere, især Jonas Vingegaard. Det var ikke kun en individuel præstation, men en triumf for hele Danmark, og dette øjeblik vil uden tvivl blive indgraveret i hukommelsen af alle, der var vidne til det.
Inden det sluttede i Tivoli, fik også en særlig gæst mulighed for at sige et par ord. Den franske ambassadør i Danmark, Christophe Parisot, tog scenen for at udtrykke sin beundring for de danske rytteres præstationer i Tour de France. Han talte varmt om forholdet mellem Frankrig og Danmark, og bemærkede, hvordan denne begivenhed yderligere styrkede båndene mellem de to nationer, ikke mindst med Grand Depart, der var i Danmark sidste år.
Efter den intense hyldest på scenen, fortsatte fejringen med mere musik. Scarlet Pleasure tog atter mikrofonerne og spillede videre, mens publikum nød resten af den mindeværdige dag.
Stoltheden over Vingegaard
At se den danske stolthed og hyldest til Tour de France-rytterne, og i særdeleshed Jonas Vingegaard, var intet mindre end bevægende. De mange mennesker, der trods regnen blev stående i Tivoli, vidnede om en dyb respekt og beundring for de atleter, der havde repræsenteret deres land på den mest imponerende måde.
Blandt dem, var Jonas Vingegaard, den unge rytter fra Glyngøre, en særlig kilde til stolthed. Hans ydmyghed, trods hans exceptionelle præstationer, gjorde ham til et symbol på den danske folkesjæl – en person, der trods sin succes aldrig glemte sine rødder. Dette blev yderligere underbygget ved hans sympatiske udsagn om at glæde sig til en simpel dürum efter Tour’en.
Dagen var mere end en fejring af en cykelsejr, det var en påmindelse om den styrke, udholdenhed og vilje, der bor i hver enkelt dansker. Vingegaards præstationer som Tour de France-stierne og hans modtagelse hjemme i Danmark var et bevis på, at enkeltpersoners bedrifter kan løfte en hel nation.