Stadig flere unge og lidt ældre fynboer er i gang på en lære- eller elevplads i en virksomhed. Det glæder formand for DI Fyn Poul Strandmark, der opfordrer endnu flere unge til at søge en faglig uddannelse. Virksomhederne mangler dem, og efterspørgslen stiger de kommende år.

Lige nu har over 7.000 erhvervsskoleelever med bopæl på Fyn, Langeland og Ærø en uddannelsesaftale med en virksomhed. Det er 1.100 flere end for fem år siden, og en samlet stigning på over 19 procent, viser beregninger fra DI på baggrund af nye tal fra Uddannelsesstatistik.dk.

– Udviklingen viser, at de fynske virksomheder i den grad påtager sig ansvaret for at uddanne næste generation af murere, industriteknikere, mekanikere og værktøjsmagere for blot at nævne få af de faglige uddannelser, man kan tage her på Fyn. Antallet af uddannelsesaftaler er steget støt de seneste fem år, og alene i år er der indgået næsten 4.800 nye uddannelsesaftaler, siger DI Fyns formand Poul Strandmark.

Odense, Langeland og Middelfart i top

Stigningen ses overalt på Fyn, men der er store forskelle fra kommune til kommune. Siden 2018 er antallet af erhvervsskoleelever fra Odense Kommune, som er i praktik på en virksomhed, steget med hele 27 procent og med 26 procent i Kerteminde. Mens Langeland og Middelfart er helt i top med et plus på hhv. 30 og 35 procent.

– I midten af marts skal de unge fra 9. og 10. klasserne søge ungdomsuddannelse, og jeg vil opfordre dem til at overveje at søge en af de mange attraktive erhvervsuddannelser. Ledigheden blandt faglærte er stadig i bund, og i takt med at stadig flere går på pension de kommende år, bliver der rift om både nyuddannede og erfarne, siger Poul Strandmark.