Med præcis et år til OL har Danmark sikret sig 19 OL-nationspladser i fire sportsgrene. DIF og Team Danmark forventer at sende et dansk OL-hold til Paris på cirka 120 atleter i omkring 20 sportsgrene.

Når kalenderen viser 26. juli 2024, tændes den olympiske ild i Paris som symbolet på, at lidt mere end to uger med topsport sættes i gang. I dag er der præcis et år til OL, og det år skal bruges til at sikre en række OL-kvalifikationer til danske atleter.

– Det kommende år bliver vanvittigt spændende. Her skal vi forhåbentlig sikre over 100 OL-kvalifikationer til danske atleter, så vi kan sende et dansk hold på over 120 atleter i omkring 20 sportsgrene til OL i Paris næste sommer, siger Søren Simonsen, der er chef de mission i DIF og dermed ansvarlig for den danske OL-delegation. Han fortsætter:

– Den kommende periode er altid spændende, for hvem lykkes, og hvem lykkes ikke i OL-kvalifikationen. Der kommer altid nogle unge og mere eller mindre ukendte atleter fra baghjul og overrasker positivt, og så er der desværre også risiko for, at etablerede navne ikke præsterer som forventet eller bliver skadet og dermed slukker deres OL-ild. Sådan er elitesport både ubarmhjertigt og glædeligt, og det er med til at gøre topsport fascinerende, fordi vi ikke kender udfaldet på forhånd.

OL-holdet et år før ilden tændes

Det danske hold består med et år til OL af 19atleter i fire sportsgrene. De fordeler sig på følgende måde:

– 14 mandlige håndboldspillere

– 3 dressurryttere (m/k)

– En mandlig bokser i -71 kiloklassen

– En kvindelig skytte i 50 meter riffel tre positioner

For næsten et år siden kvalificerede det danske dressurhold sig til OL ved at vinde VM-guld på hjemmebane, og kort efter sikrede skytten Rikke Mæng en OL-kvalifikation til Danmark ved at vinde EM-guld. I januar 2023 fulgte det danske herrelandshold i håndbold trop ved at blive verdensmestre, og senest sikrede Nikolai Terteryan en dansk OL-kvalifikation i boksning i -71 kiloklassen ved at vinde guld ved European Games.

– Allerede nu kan vi se, at det danske OL-hold kommer til at bestå af en blanding af rutinerede OL-medaljevindere og debutanter i både velkendte sportsgrene og i sportsgrene, som danskere kun stifter bekendtskab med på skærmen hvert fjerde år, siger Lars Balle Christensen, der er sportsdirektør i Team Danmark, og fortsætter:

– Det kommende år er vigtigt, og i Team Danmark forsøger vi sammen med forbundene at skrue og optimere på hver lille detalje, så vi kan få flest mulige danske atleter til Paris i sommeren 2024 og i den skarpeste form. Det kræver mere i dag end tidligere at opnå olympisk succes, for den internationale konkurrence skærpes hele tiden, og det er imponerende, hvor dedikeret og professionelt atleter og trænere knokler hver eneste dag for at repræsentere Danmark på flotteste vis til OLz

Der er endnu ikke sat navne på de 19 danske OL-nationspladser. Det sker i løbet af det kommende år, og det ikke er givet på forhånd, at det er den eller de personer, der har sikret OL-nationspladserne, som ender til OL i Paris.

Til det seneste OL i Tokyo deltog Danmark med 111 atleter, som vandt 11 medaljer.