Regeringen har opjusteret det frie økonomiske råderum med 11,25 mia. kroner, og de penge skal tilbage til danskerne og investeres i fremtiden og i at løse klimakrisen, siger Dansk Industris adm. direktør, som advarer mod igen at gøre den offentlige sektor større

Fredag har regeringen opdateret sit økonomiske råderum, så der nu er 11,25 mia. kr. ekstra, som ikke er disponeret. Og de penge skal IKKE gå til offentligt forbrug, hvis man spørger i Dansk Industri (DI).

– De penge skal tilbage til danskerne, og de skal investeres i vores fælles fremtid, som skal være både klogere og grønnere. Det er danske virksomheder og deres medarbejdere – både danske og internationale, som har knoklet og gjort en indsats for samfundet, som har skaffet de penge, og det er på høje tid, at de ser nogle af dem igen, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

– Min frygt er, at politikerne af gammel vane ender med at bruge størstedelen af råderummet på offentlig administration og flere offentligt ansatte, så både mere af vores fælles økonomi og flere medarbejdere bliver bundet til den offentlige sektor.

DI foreslår i stedet, at det øgede råderum i stedet skal fordeles nogenlunde ligeligt mellem at gøre Danmark grønnere, investeringer i fremtiden og ikke mindst, at pengene går tilbage medarbejderne og virksomhederne.

– Lad os bruge pengene på at sænke skatten på arbejde og afskaffe en række forbrugsafgifter. Velstanden kommer også fra alle de medarbejdere, som har knoklet og ydet store bidrag til samfundet. Det må vi gerne anerkende, siger Lars Sandahl Sørensen.

– Og lad os bruge pengene på yderligere investeringer i grøn omstilling, digitalisering, forskning og kvanteteknologi. Investeringer, som jo gør os i stand til at gribe nye teknologiske muligheder og gør vores samfund sundere, rigere og mere effektivt.

DI-direktøren peger på, at det hidtil har være sådan, at hver gang regeringen har brugt 10 kroner, er de 8 kroner gået til offentligt forbrug.

– Det vil være fuldstændig uansvarligt, hvis også hovedparten af de næste mia. kroner går til offentligt forbrug. Den offentlige sektor bare vokser og vokser, men vi bør belønne dem, der skaber overskuddet og samtidig investere i fremtiden og vores klima, siger Lars Sandahl Sørensen.