– Denne uge ser ud til at blive endnu en ustadig og våd affære for danskerne. Flere fronter med regn og blæst vil passere landet fra vest eller sydvest i løbet af ugen, og da der allerede er faldet betydeligt mere nedbør end normalt i begyndelsen af januar, kan yderligere regn medføre lokale oversvømmelser, skriver Meterolog Martin Lindberg fra DMI.

Et dybt lavtryk lige nord for De Britiske Øer bevæger sig langsomt mod nord og de tilhørende fronter med regn og byger passerede landet i løbet af søndagen og fortsætter mandag. 

Tirsdag vil vi få en periode med tørt vejr, men allerede tirsdag aften vil et nyt omfattende frontsystem med regn og blæst indtage Danmark fra vest. Dette er et dybt lavtryk, der ventes at bevæge sig fra Atlanten via Skotland til Vestnorge og videre mod nordøst. Ifølge den seneste prognose vil der falde mellem 10 og 20 mm nedbør i de fleste områder (i Vestjylland op til 25 mm) fra sent tirsdag aften til onsdag middag.

Lokalt ses den megen nedbør i form af oversvømmelser og jordskred flere steder, det kan ikke siges hvornår en mulig opklaring er i vente.

– Prognosen for torsdag og fredag er noget mere usikker, især med hensyn til timing og mængden af nedbør, men der er indikationer på at næste front med regn vil passere Danmark om fredagen. I løbet af næste weekend kan der muligvis passere et lavtryk fra vest over landet med blæst og en del nedbør, måske endda vinterlig nedbør, oplyser Martin Lindberg.

ECMWF, det Europæiske Vejrcenter, forventer mellem 30 og 60 mm nedbør på landsplan i løbet af ugen, mens der i Vestjylland kan falde lokalt op til 70 mm. Der er dog fortsat en del usikkerhed om nedbørsmængderne, især i næste weekend. (Den tidligere prognose viste mindre nedbør i næste weekend og angav en total akkumuleret nedbør på mellem 25 og 50 mm.)

– Den seneste klimanormal angiver at der normalt falder 65,3 mm nedbør på landsplan i januar måned, hvilket svarer til omkring 15 mm pr. uge. Hvis prognosen holder stik, kan der altså falde 2-4 gange mere end normalt i løbet af næste uge, slutter Martin Lindberg.