Odenses historiske vikingeborg, Nonnebakken, bliver nu trukket frem i lyset. Med en samlet bevilling på 26,1 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden og Odense Kommune skal den skjulte ringborg gøres synlig i bybilledet.

Nonnebakken er en af Danmarks fem ringborge, der sidste år blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Men i modsætning til de øvrige borge har den været næsten usynlig i byens udvikling. Det bliver der nu gjort noget ved.

Nonnebakken som historisk hjørnesten i Odense

Borgmester Peter Rahbæk Juel ser projektet som en vigtig løftestang for Odenses historiske identitet.

– Med fondenes flotte bidrag til at synliggøre Nonnebakken får Odense styrket den stærke fortælling om vikingerne som en del af byens DNA, siger han og fremhæver, at placeringen midt i byen understreger Odenses strategiske betydning, både dengang og i dag.

Projektet indebærer blandt andet, at ringborgens vold markeres med brede bånd i cortenstål, som bliver synlige ved Odd Fellow Logen og langs Hunderupvej. En bronzemodel af borgen vil blive opstillet i en nærliggende park, og på Giersings Realskole får elever mulighed for at lege på en rekonstruktion af en del af borgens forsvarsværk.

En fortælling, der bliver lettere at forstå

By- og kulturrådmand Søren Windell understreger, at Nonnebakken længe har været svær at få øje på, men at projektet nu gør en vigtig del af byens historie tilgængelig for borgerne.

– En stor tak til A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden for at gøre det muligt at formidle en historie i Odense, som er så vigtig, men som har været vanskelig at se og forstå. Det glæder mig også, at projektet skabes i et stærkt samarbejde mellem partnere i byen, siger han og tilføjer, at han ser frem til at se projektet blive til virkelighed.

Ifølge Museum Odenses direktør, Henrik Harnow, er projektet et kulminationspunkt efter flere års arbejde med at anerkende vikingeborgen som verdensarv.

– Med fondenes bevilling får byen nu mulighed for at synliggøre en uhyre vigtig del af Odenses historie – vores eneste verdensarvsmonument. Museet og kommunen har gennem en årrække arbejdet målrettet for at opnå status som verdensarv, og det var kronen på mange års arbejde med udgravninger og undersøgelser, da Nonnebakken endelig opnåede verdensarvsstatus i september 2023, siger han.

Han tilføjer, at museet fortsat har store planer for formidlingen af vikingetidens Odense i de kommende år.

Projekt afsluttes i 2026

Nonnebakken blev opført omkring år 980 af Harald Blåtand som en del af rigets forsvar og er en af fem beskyttede danske ringborge. Arkitekt Erik Brandt Dam, der har erfaring med formidling af kulturarv, står bag projektet, som forventes afsluttet i efteråret 2026.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her