Fremover vil aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere ikke længere risikere at miste deres ydelse i tre måneder som følge af skærpede rådighedssanktioner. Det står klart, efter et bredt flertal i Folketinget torsdag vedtog et lovforslag, der fjerner den omstridte regel.

Lovændringen betyder, at kommunerne fra 1. marts ikke længere kan anvende den skærpede rådighedssanktion mod borgere, der har andre udfordringer end ledighed. Tidligere kunne kontanthjælpen stoppes i tre måneder, hvis en borger gentagne gange udeblev fra samtaler med kommunen eller beskæftigelsesrettede tilbud.

Komplekse regler fjernes

Ifølge Beskæftigelsesministeriet har kommunerne haft store udfordringer med at administrere reglerne korrekt. En praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen viste, at mange sager var fejlbehæftede.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen kalder det positivt, at der nu er bred politisk opbakning til ændringen.

– Vi kan ikke have regler, som kommunerne har så svært ved at administrere, at nogle af de mest udsatte borgere ikke får behandlet deres sag korrekt og mister deres levegrundlag i flere måneder, siger hun i en pressemeddelelse.

Lovændringen er en del af en bredere aftale om forenkling af sanktionssystemet og styrket kontrol med fejludbetalinger. Bag aftalen står regeringen, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti.

Ny præcisering af udenlandsophold

Lovændringen præciserer også reglerne for kontanthjælpsmodtageres mulighed for at rejse over grænsen. Fremover vil det være tydeligt, at borgere gerne må tage til Tyskland for at handle, uden at det får konsekvenser for deres ydelse.

– Vi har desværre tidligere set nogle uheldige eksempler, hvor folk er blevet trukket i ydelse, fordi de har taget turen over grænsen for at handle, siger Ane Halsboe-Jørgensen og tilføjer:

– Nu kan kontanthjælpsmodtagere også handle i det nærmeste supermarked, selvom det ligger lige over grænsen. Det gælder selvfølgelig stadigvæk, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man modtager penge fra det offentlige.

Lovforslaget træder i kraft fra 1. marts 2025.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her