FINANS. Privatøkonomien er blevet bedre hos mange danskere efter flere år med høj inflation og stigende renter. Alligevel frygter en stor del af befolkningen nu, at inflationen igen skal vende tilbage med fuld styrke.

En ny analyse fra Finans Danmark viser, at selvom den økonomiske situation er forbedret betydeligt siden inflationskrisen toppede sidste år, er bekymringerne langt fra forsvundet.

Presset på privatøkonomien er lettet. I dag er det omtrent hver syvende dansker, der oplever deres økonomi som presset. Sidste år var det næsten hver femte. Men der er fortsat et stykke vej endnu, før vi når tilbage til situationen før inflations- og rentechokket ramte.

»Dansk økonomi har vist sig robust med god vækst, fortsat stigende beskæftigelse og lav arbejdsløshed. Det er en af hovedårsagerne til, at lønniveauet er steget betydeligt over de seneste tre år – så meget, at lønningerne på det private arbejdsmarked nu har indhentet de seneste års store prisstigninger. Mange oplever altså at have genvundet deres købekraft efter nogle år, hvor den har været stærkt udfordret,« siger Niels Arne Dam fra Finans Danmark.

Trump-effekten rammer danskernes tillid

På trods af den positive udvikling er danskernes forbrugertillid igen begyndt at falde efter Donald Trumps valgsejr ved det amerikanske præsidentvalg sidste år. Særligt risikoen for stigende priser og renter bekymrer, og ifølge Finans Danmarks analyse er det især inflationen, som stadig spøger hos befolkningen.

»Det er nyt. Før inflationskrisen ramte os i 2022, har vi ikke set, at forbrugerne bliver bekymrede for deres egen økonomi, selvom der er modvind i samfundsøkonomien,« siger Niels Arne Dam.

Inden 2022 opfattede danskerne økonomien som stabil med lave renter og lav inflation. Men de seneste år har ændret folks opfattelse markant, og især valget af Trump har skabt stor usikkerhed om fremtiden.

»Det tyder på, at danskerne er bekymrede for, at den nye, mere usikre virkelighed, vi står i, vil føre til højere inflation og renter, som de for nylig oplevede under inflationskrisen. Store stigninger i forbrugerpriserne rammer jo alle,« siger Niels Arne Dam.

Danskerne overvurderer inflationen

En af forklaringerne på danskernes vedvarende bekymring er ifølge Finans Danmark, at mange oplever inflationen højere, end den reelt er. Danskerne husker stadig priserne på dagligvarer fra for 3-4 år siden, og det får dem til at overvurdere prisstigningerne i dagligdagen.

I analysen fremgår det også, at næsten halvdelen af danskerne angiver Donald Trump og hans politiske beslutninger som en central bekymring. Derudover fylder usikkerheden omkring Ruslands hybride krigsførelse i Europa og øgede udgifter til forsvar også en del.

Selvom danskernes privatøkonomi er blevet bedre, er der altså stadig lang vej til den tryghed, som mange oplevede før inflationen for alvor satte ind. Og med Trumps valgsejr i USA er usikkerheden nu igen blevet en væsentlig faktor i danskernes økonomiske hverdag.