Mens Ukraine er i krig, vil danske kommuner inspirere lokale, ukrainske myndigheder med måder at genopbygge skoler, opbygge systemer for affaldssortering, anlægge vandrør og meget andet.

KL og Udenrigsministeriet vil nu undersøge, hvordan danske kommuner konkret kan bistå ukrainske kommuner med genopbygning og udvikling.

– Danske kommuner har solide erfaringer med drift af skoler, vandforsyning og affaldshåndtering – og ikke mindst med at indtænke ny teknologi og bæredygtige løsninger i deres opgaver. I Danmark har vi også lang tradition for dialog og samarbejde mellem kommune, borgere og privat erhvervsliv. Begge dele ønsker ukrainske kommuner og lokalsamfund at blive inspireret af, her hvor landet står over for en omfattende genopbygning, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

I foråret besøgte flere danske borgmestre Ukraine og så med egne øjne, hvad kommunernes foreløbige hjælp har betydet, samt hvordan kommunerne fortsat kan hjælpe landet.

Danske kommuner kan støtte op om eksempelvis skoler, børnehaver, offentlig transport og anden social infrastruktur, vandforsyning, energi og grøn omstilling generelt. Derudover kan de ukrainske byer få inspiration i de danske kommunale erfaringer med borgerinddragelse, gennemsigtighed i beslutningsprocesser og anvendelse af ressourcer, sammenhængende byplanlægning og samarbejde med private virksomheder.

En mærkbar forskel

Det primære fokus for kommunesamarbejdet er byen Mykolaiv i det sydlige Ukraine. Her har Danmark på invitation fra Ukraines regering påtaget sig en særlig rolle for byens genopbygning.

– Jeg er glad for, at vi ved at indgå i et partnerskab med Udenrigsministeriet kan bringe de danske kommuners unikke kompetencer og ekspertiser i spil i arbejdet med at styrke og genoprette Ukraines kommuner. Jeg var selv sammen med mine kollegaer fra København og Odense i Ukraine i foråret, hvor vi så og hørte med egne øjne og ører nogle af de skader, som Putins angreb på Ukraine har forvoldt og stadig forvolder. Men vi så også, hvordan vores og anden international støtte gør en stor og mærkbar forskel. Jeg er derfor glad for, at vi med denne aftale kan understøtte og udvikle især Mykolaiv, Lviv og Kyiv og dermed hjælpe Ukraine på bedste vis, siger KL’s næstformand Jacob Bundsgaard.

Finansieringen kommer fra Ukrainefonden, der blev offentliggjort af den danske regering i marts.

– Med Ukrainefonden har vi mulighed for både at yde akut hjælp til Ukraine og samtidig støtte landets tidlige genopbygning. Ukraine har specifikt ønsket at kunne trække på danske kommuners erfaringer. Det muliggør vi med denne aftale med KL, siger Dan Jørgensen.

KL undersøger samtidig, om danske kommuner kan bistå hovedstaden Kyiv og Lviv i den vestlige del af landet. Aktuelt har Odense og København venskabsaftaler med Kyiv, Aarhus med Lviv og Aalborg med Mykolaiv.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her