Siden juli har der været dobbelt så mange danske hoteller, der har peget på mangel på efterspørgsel som en stor bekymring for den kommende tid, ifølge Danmarks Statistik. 41% af de adspurgte hoteller i december sagde, at mangel på efterspørgsel vil være en produktionsbegrænsning, mod 25% i juni.
– Vi forventer, at hoteller med mange individuelle ferie- og forretningsrejsende vil have en rimelig start på året. Det ser dog lidt anderledes ud for de hoteller, der primært lever af kongresdeltagere og store grupper af rejsende. De vil opleve lavere aktivitet, og det skyldes bl.a. eftervirkningerne af coronavirus. Ofte tager det lang tid at beslutte om store events, og mange eventarrangører har sikret sig mod en mulig tilbagekomst af coronavirus i januar og februar ved at planlægge events senere. I den sammenhæng glæder vi os over, at der er en rimelig volumen af arrangementer, der allerede er booket til andet og tredje kvartal, siger Lars Ramme Nielsen, der er markedschef for turisme, oplevelse og kultur i Dansk Erhverv.
Der vil mangle arbejdskraft til foråret I takt med den begyndende afmatning i økonomien peger færre hoteller på, at branchen i fremtiden vil mangle arbejdskraft. 18% af de adspurgte hoteller i december sagde, at de manglede hænder, mod 75% i juni.
Dansk Erhverv peger dog på, at der inden for de næste par måneder vil ske en forandring.
– Til foråret vil mangel på arbejdskraft igen blive en udfordring – det er et strukturelt problem, som vi må og skal løse. Vi kræver hurtig handling på regeringsgrundlaget, hvori der er planer om at etablere en ny supplerende beløbsordning med en indtægtsgrænse på 375.000 kr. årligt, og at regeringen vil indføre en yderligere, slutter Lars Ramme Nielsen.
En supplerende beløbsordning, vil kunne gives til personer, der ønsker at tage et deltidsarbejde ved siden af deres eksisterende fuldtidsjob eller anden indtægt. Formålet er at gøre det økonomisk attraktivt for personer at tage et deltidsarbejde, således at de kan bidrage til at løse mangel på arbejdskraft og samtidig øge deres egen indkomst. Ordningen vil altså gøre det økonomisk attraktivt for personer at tage et deltidsarbejde, hvilket kan bidrage til at løse mangel på arbejdskraft og styrke arbejdsmarkedet. Ved at tilbyde dette, kan man reducere trykket på lønningerne og dermed også bidrage til at holde inflationen på et stabilt niveau.