Lørdag den 17. august gennemførte Fyns Politis Færdselsafdeling en omfattende færdselsindsats i og omkring Odense. Indsatsen, som fandt sted i eftermiddags- og aftentimerne, havde fokus på at forbedre sikkerheden og trygheden i trafikken. Resultatet af aktionen var alarmerende: 24 personer blev sigtet for i alt 40 overtrædelser af færdselsloven.

Leder af Operativ Færdsel i Fyns Politi, Søren Wind-Hansen, udtrykker sin bekymring over antallet af overtrædelser på Fyns Politis hjemmeside:

– Umiddelbart synes jeg, at det er et højt antal sager på få timer på en lørdag i og omkring Odense. Det fortæller mig, at der er behov for en generel opstramning hos en del trafikanter, og at vi skal lave disse generelle færdselsindsatser med jævne mellemrum.

40 Færdselslovsovertrædelser på én dag

Indsatsen førte til sigtelser for en række forskellige overtrædelser, herunder hastighedsforseelser, kørsel uden kørekort, ulovlige overhalinger og brug af håndholdte mobiltelefoner.

Blandt de mest alvorlige sager var fem motorcyklister, der blev sigtet for hastighedsforseelser, hvoraf tre sager resulterer i betingede frakendelser af kørekortet. Derudover blev 10 bilister sigtet for hastighedsforseelser, hvor en bilist risikerer en ubetinget frakendelse af kørekortet samt konfiskation af køretøjet, efter at have kørt 174 km/t på en strækning med en hastighedsbegrænsning på 80 km/t.

Indsatsen afslørede også to tilfælde af kørsel i frakendelsestiden, to sager om manglende opfyldelse af oplysningspligten, tre sager om ulovlige overhalinger, samt fem sager om for tæt kørsel, hvoraf fire førte til betinget frakendelse af kørekort.

Yderligere syv bilister blev taget i at bruge håndholdte mobiltelefoner under kørslen, og ni andre blev sigtet for forskellige færdselslovsovertrædelser, herunder manglende katalysator og overtrædelse af registreringsbekendtgørelsen.

Fokus på trafikal hensyn og sikkerhed

Politikommissær Søren Wind-Hansen var særligt overrasket over det høje antal sager, der resulterede i frakendelse af kørekort, især de mange sager om for tæt kørsel. Han understregede vigtigheden af at holde afstand til forankørende:

– Man skal huske at holde afstand til de forankørende – også selvom man måske kører inde i en by. Bremseafstand er utroligt vigtig, og hvis man ikke overholder dette, risikerer man altså at få en bøde eller en betinget frakendelse af sit kørekort.

Indsatsen, som blev gennemført med hjælp fra kolleger fra flere andre kredse og ved brug af både politi-motorcykler og civile politibiler, viser ifølge Wind-Hansen, at der er behov for en kontinuerlig indsats for at forbedre trafiksikkerheden i området. Han opfordrede afslutningsvis trafikanter til at vise større hensyn til hinanden, da mange farlige situationer kunne undgås med bedre adfærd på vejene.