Et 3,2 kilometer langt mountainbike-spor, der kan rumme alle former for cykler, blev onsdag indviet i Fredericia. Sporet er det eneste af sin slags i Danmark. Udover, at det giver sved på panden, så tiltrækker det også turister fra nær og fjern.
Det, der tidligere har været kendt som et shelterplads-naturområde i Madsby, blev onsdag indviet som nyt aktivt område for motionister og fans af mountainbikes. Selvom vejret halvdårligt, så var stemningen fantastisk blandt de fremmødte.
En pavillon med grillpølser, brød og sodavand var sat op til de omkring 50 personer, der lagde vejen forbi indvielsen af det nye mountainbike-spor, der blev sat i søen i forbindelse med det fjernede anlægsloft og de ekstraordinære coronamidler i 2020. Flere projekter er allerede indviet – i sportens verden, udvidelsen af Monjasa Park. Nu får Fredericia også et mtb-spor, der kan rumme både mountainbikes og specielle paracykler.
Til indvielsen var der repræsentanter fra Parasport Danmark, ligesom der var flere paraatleter til stede. Foruden dem var der mange andre mountainbikeinteresserede og personale fra Madsbyparken, samt politikere. En af dem var udvalgsformand for kultur- og idræt, Peder Tind (V), samt borgmester Steen Wrist (A).

– Med det her spor får vi en bane, der kan bruges af alle. I 2020 kunne vi kalde os Danmarksmester i anlæg, nu er vi ved at have de sidste med. Vi gjorde det, da corona kom galoperende og vi var bekymret for beskæftigelsen. Det her er et af resultaterne. Vi gjorde det til aktivteter som det her, da vi tror på, at kultur og idrætsfaciliteter bidrager til vores livskvalitet. Det er fantastisk, at vi i midt i byen har sådan et rekreativt åndehul som Madsbyparken. Fredericia er byen for alle, og det gælder også borgere med handicap. Vi gør meget for at øge tilgængeligheden for borgerne med handicap. Når tilgængeligheden bliver større, bliver handicappet mindre. Jeg glæder mig til at se det in action, sagde Steen Wrist, der efterfølgende snuppede en mountainbike og prøvede sporet, sagde Wrist.

En der også prøvede sporet, og som ikke har erfaring med at cykle mountainbike, er Venstres Peder Tind. Han fik derfor kyndig vejledning af partifællen Niels Martin Vind, der også var mødt frem.
– Jeg glæder mig til at se det in action og til at prøve det. Jeg har ikke prøvet det før, men jeg er helt sikker på, at det godt kan lade sig gøre. I Fredericia er vi rige på foreningslivet, frivilligheden og fællesskaber, vi har utrolig meget at glæde os over. Mange af de rammer omkring bevægelsesfællesskaber og idrætten er vi stolte over. Vi skal huske at stoppe op og være glade for de fantastiske rammer, vi har i vores by. Sporet i Madsby kommer til at sætte Fredericia på landkortet, og lur mig om ikke, at folk kommer langvejs fra for at prøve det, sagde Peder Tind og fortsatte:
– Vi kan blive bedre til at bevæge os i Fredericia. Vi kan gøre breddeidrætten mere bred og omfangsrig. Vi skal styrke bevægelsesfællesskaber, så endnu flere bliver en del af det. Derfor er det vigtig, at sporet har en paravinkel. Vi har to ryttere, der lige er kommet hjem fra konkurrence i Belgien. Deres bidrag til sporten er med til at sætte både parasport og Danmark på Verdenskortet.
Stolt projektleder: Sporet trækker folk til – også turister
Projektlederen bag det nye spor er Christoffer Riis Svendsen, der selv er aktiv og bidt af mountainbike. Han er tilfreds med resultatet af sporet, og håber, at alle får en god oplevelse, når de prøver det. Samtidig kan de se nye sider af Madsbyområdet.

– Det skal være fedt at være frivillig, og det er det også, når vi har bygget sådan et spor nu i Fredericia. Jeg kiggede på gamle optegnelser, da tankerne gik i gang – det er lidt over syv år siden, at jeg fik lavet den første streg på en tegning. Det er noget tid siden. Men gode ting tager tid. At jeg som fredericianer kunne bruge tid på at udvikle noget til det lokale har været fedt efter en periode, hvor jeg har lavet spor i hele Danmark. Jeg graduerer og udvikler spor, men det her spor, er det første i Danmark, der kan rumme alle former for cyklisme, også parasport, adaptiv mountinbike og så videre, fortæller Christoffer Riis Svendsen.

Der er gået mange timer forud, men det har været det hele værd. Christoffer Riis Svendsen har arbejdet på de mindste detaljer, og resultatet er han virkelig tilfreds med.
– Det har været en spændende proces. Jeg har brugt mange gode timer her, når jeg har målt hældninger på bakker. Det tager tid inden de processer er gennemført efter bogen. Sporet er dobbeltrettet, og man kan køre begge veje, og udnytte de 3,2 kilometer, vi har fået bygget, optimalt. Det er bredere end normalt, og det er netop for at få plads til særlige cykler. Det er ikke stejlt, men alligevel er der masser af intensitet på turen. Det er sådan, at man også kan få et andet “kig” på området på de ture, man ellers tager her. Der er tænkt mange tanker om hver eneste lille del af sporet. Derfor håber jeg også, at mange vil nyde det, sigerr Christoffer Riis Svendsen.

Sporet er indrettet, så man kan tage den “lette” udgave, men der er også forhindringer og passagerne til de øvede cyklister. Læg dertil, at det rent faktisk også trækker turister til byen.

– Grøn er den nemme kategori, og vi har også orange, der er noget af det sværeste. Sådan skulle det være, vi ved af erfaring, at forskelligheden er noget mountikebikefolket, som vi har i Fredericia, sætter pris Jeg har selv allerede mødt folk fra Tyskland, København, Odense, Aalborg og Aarhus – allerede inden vi havde åbnet sporet, så det her trækker folk til, slutter Riis Svendsen.
