Vlado Lentz fra den populære TV-serie, Politijagt, gæstede onsdag aften Erritsø Idrætscenter til et foredrag arrangeret af Lecture.dk. Med udgangspunkt i videoklip fra Politijagt og stor spørgelyst fortalte Vlado om livet som politimand, der for hans vedkommende specielt foregår på landevejene som færdselsbetjent.

Goddag, det er færdselspolitiet.

Med den overskrift afholdt Vlado fordraget, der blev overværet af 200 gæster i Erritsø Idrætscenter. Han fortalte om oplevelser fra hverdagen som betjent, og kom også ind på oplevelserne omkring programmet Politijagt, og de rejser, der har været i den forbindelse.

Foredraget var delt op i to. I den første del fortalte Vlado om konkrete hændelser fra det virkelige politiliv, og inddrog klip fra Politijagt.

Der var alt fra helt almindelige fulde mennesker, som han stoppede, til de mere besværlige, som ikke ville samarbejde og derfor måtte med en tur på politistationen. Et af klippene fik særligt smilet frem. En meget fuld mand var blevet standset, og skulle have udtaget blodprøve, og måtte af åbentlyse årsager ikke køre hjem igen. Vlado ringede derfor hjem til den kvindelige ejer af bilen, som den fulde mand kørte. Kvinden var også mandens hustru. Med sin karakteristiske stemme fik Vlado fortalt kvinden, at manden var ret beruset, hvilket fik frembragte grin i salen, da hun nægtede at hente sin mand.

En af de ting, der ofte sker for færdselspolitiet er, at de sigter folk for narkokørsel. Vlado fortalte, at alene hos Midt- og Vestsjællands Politi er der skrevet 800 sager i år, og det er dem, der er flest af, selvom der også er særligt fokus på spiritusbilister, som specielt i den kommende tid vil være i fokus. Vlado fortæller, at han til J-dag, hvor juleøllen frigives, vil være på vagt fra klokken 20:00 og frem til klokken 04:00. Der vil politiet typisk til at starte med være synlige omkring beværtningerne. Generelt set fortalte Vlado, at der frem mod jul vil være et skærpet fokus på kørsel med en promille på over det tilladte med de kommende julefrokoster i betragtning. Det er Vlados forventning, at der er et efterslæb på julefrokoster fra de seneste år, da der i år ikke er covid-19 restriktioner, og det kan udmønte sig i flere sager end normalt. Samtidig benyttede Vlado lejligheden til at rose den yngre del af befolkningen. De unge er gode til, at en holder sig ædru og kører bilen, og det er Vlados erfaring, at det oftes er en kvinde, der tager den tjans.

Vlado svarede i den sidste del af foredraget på spørgsmål fra salen. Foto: AVISEN

Spørgelysten publikum fik svar

I den sidste del af foredraget blev der åbnet op for spørgsmål. Nogle var af sådan en karakter, at Vlado ikke kunne svare direkte på spørgsmålet, da det handlede om, hvordan det besluttes at man må køre en bestemt hastighed på vejen. Det er ikke noget, som Vlado og færdselsbetjene er med til at bestemme. Til gengæld blev der spurgt ind til særlige episoder, hvor Vlado fremhævede en sag, hvor en medarbejder på en tankstation kontaktede politiet.

En kvinde havde indfundet sig på en tankstation, og købte en gammel dansk. Det i sig selv er ikke noget, der få alarmklokkerne til at ringe, men da kvinden begyndte at drikke af flasken på vej ud, og satte sig ind i en bil og køre den, ringede tankpasseren til politiet. Politiet kom frem til stedet, men der var kvinden forsvundet. Via nummerpladen lykkedes det dog politiet at finde frem til adressen, hvor kvinden boede, og politiet kunne derfor passe hende op på hjemadressen. I første omgang synes Vlado ikke, at det lignede kvinden var fuld. Da han kom tættere på hende kunne han dog lugte alkohol, og alkometertesten viste en promille på 3,37.

Spørgelysten var stor blandt publikum, der efter omkring 2×45 minutters foredrag med Vlado, slutteligt kunne få taget et billede med ham eller få en autograf.

Vlado Lentz gæster igen Erritsø Idrætscenter den 7. juni. Billetter kan købes ved at klikke her.