Opbygningen til en invasion af Ukraine har været længe undervejs, hvilket også er blevet formidlet af den internationale presse. Forsøget på at forhandle med Rusland er slået fejl. Om morgenen den 24. februar 2022 begyndte russiske kampstyrker deres angreb.

Den sikkerhedspolitiske situation i Europa har hastigt forandret sig med en krig i Ukraine. Landet er ikke med i NATO, og derfor er NATO ikke forpligtiget til at forsvare Ukraine. Men ikke desto mindre kan de implementerede sanktioner mod Rusland, der nu er sat i værk af de vestlige lande, få betydning for økonomien på verdensplan. Samtidig er krigen med til at understrege Putins styrke i Rusland, hvor argumentationen for en invasion af broderlandet Ukraine ikke falder for så døve ører, som i vesten.

Fordømmelsen af Ruslands invasion strømmer ind fra hele verden, mens befolkningen i Ukraine forsøger at beskytte sig selv mod konsekvenserne af den militære situation. På trods af de kampe der uundgåeligt vil udspille sig i de kommende dage og uger, så er krigen også nået ud til verden på en ny måde via de sociale medier, hvor der siden morgenstunden er delt indslag og skiftet profilfotos til støtte for Ukraine. Som en konsekvens af de fredsforhandlinger man havde efter opløsningen af Sovjetunionen, har Ukraine opgivet sit atomvåbenarsenal. Derfor er landet også nødt til at forsvare sig med konventionelle midler mod Rusland. Familier på kryds og tværs af både Ukraine og Rusland har tætte bånd, og derfor er det uvist, hvordan reaktionerne bliver i Rusland, hvis invasionen kommer til at koste betydelige tab.

Ustabiliteten på den sikkerhedspolitiske scene er tydelige, ikke mindst efter at Kina mere eller mindre har indikeret, at Rusland har ret til at stå fast på deres krav. Ifølge Putin er disse krav primært relateret til Ukraines ønsker om at blive optaget i NATO, hvilket Rusland betragter som et problem i forhold til de aftaler, man tidligere har indgået efter Sovjetunionens opløsning i 1991. De Baltiske lande og Polen, der udgør frontlinjen mod Rusland, har bedt om konsultationer med NATO. Det sker på baggrund af uro om landenes sikkerhedsmæssige situation.