Fredag morgen var der indkaldt til pressemøde i Sundhedsministeriet. Ud på de sene nattetimer var et bredt flertal blevet enige om en ny sundhedsreform. Ikke den største i historien, men ikke desto mindre en aftale med stort set hele Folketinget bag. Der er gode elementer i aftalen, siger Bo Libergren, formand for Udvalget for den nære sundhed i Region Syddanmark.
I udvalget for den nære sundhed i Region Syddanmark arbejder man med meget af den sundhed, der er tæt på borgerne. Det er både lægevagten, der har været et stort problem i Region Syddanmark, men også de kommunale sundhedshuse, der nu i flere tilfælde skal omlægges til nærhospitaler. Formand for udvalget, Bo Libergren, glæder sig over, at der ikke alene bruges penge på anlæg af nærhospitaler, men i stedet også er sat midler af til hjemmeudstyr.
– Man kan ikke bruge fire milliarder meningsfyldt på nærhospitaler. De steder de talte om, har vi jo de funktioner, de nævner Så med mindre man sætter skilte op i massivt guld, så er det svært at bruge så mange penge. Så at bruge nogle af pengene på udstyr til hjemmebrug, det er godt. En ting er, at man kan komme på et nærhospital, men man har flere ting, hvor man kan komme tættere på, siger Bo Libergren.
– Man kan sige, at det er en halv milliard, der ikke var der i går. Så det tænker jeg, at vi kan få lavet en god del med, hvis vi i regionerne får den nødvendige frihed. Jeg synes, det er vigtigt med en frihedsgrad til kommunerne og regionerne, fortsætter han.
Når nærhospitalerne skal findes, er der lagt op til mere frit slag end i regeringens udspil. I regeringens udspil var der placeret nærhospitaler – også i Region Syddanmark. Men Bo Libergren glæder sig til samarbejdet med kommunerne om at sikre nærhospitaler i regionen.
– Jeg tænker, at der skal være en proces og en dialog med kommunerne. Men jeg tænker, at de tre lokaliteter er oplagte, for i realiteten findes rigtig meget af det konkrete indhold i forvejen. Der kan siges at mangle lidt udstyr på nogle af stederne, men der er anlægspengene fint givet, siger Bo Libergren.
Der har været politisk diskussioner om, hvordan nærhospitalerne placeret. I regeringens udspil var der udpeget 13 placeringer, hvor der allerede var veludviklede sundhedshuse. Men det handler om respekt for borgernes penge, lyder det for Bo Libergren.
– Det er en måde at læse det på. En anden måde er, at det her er respekt for samfundets ressourcer. Nu tager de udgangspunkt i de steder der allerede er de ting, man skal bruge. Jeg har været med i processen omkring sundhedshuse i mange kommuner. Jeg har endnu ikke oplevet, at kommunerne stod med alt for mange penge i overskud. Så det er aktiviteter, der i forvejen skulle laves. Det er selvfølgelig, fordi der ikke er nogen, der flyder i penge, siger Bo Libergren.
– Det er altid en fordel, hvis vi får økonomi stillet til rådighed tril at bringe sundheden tættere på borgerne. Udfordringen er økonomi og menneskelige ressourcer til at gøre det. Én ting er kronerne, men tit er det jo de menneskelige ressourcer, vi mangler. Vi kan tale nok så meget om penge, det er også nok så meget et spørgsmål om hænderne. Vi kan uddanne alle de praktiserende læger, vi vil. Den reelle udfordring er at få lægerne ud i landet, lyder det afslutningsvist fra Bo Libergren.