Der er ikke mange stemmer der skal flyttes før Danmarks næste statsminister er fra den blå blok fremfor den røde, hvis den seneste meningsmåling holder stik. Det er den tætteste meningsmåling i flere år – til trods for, at især Venstre mangler flere af deres store profiler.

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige er tættere på end på noget andet tidspunkt siden folketingsvalget. Tættere på at kunne tage nøglerne til Statsministeriet. Den opgang Mette Frederiksen fik under den første og den anden coronanedlukning ser ud til at være forsvundet. Der er næsten dødt løb – og især Det Konservative Folkeparti ser ud til at trække mange flere stemmer end de gjorde ved det seneste valg til Folketinget.

Hvis de blå skal vinde magten over Mette Frederiksen spiller flere faktorer ind. En af dem er Radikale Venstre, der lige nu presser Socialdemokratiet. En anden er, at der mellem Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen fortsat ikke er afklaring på hvem der skal være statsminister, såfremt der er et borgerligt flertal efter valget.

Venstres profiler er forsvundet

Lars Løkke Rasmussen. Karsten Lauritzen. Inger Støjberg. Britt Bager. Søren Gade. Ellen Thrane Nørby. Tommy Ahlers. Claus Hjort Frederiksen. Dette er blot nogle af de navne der enten har forladt Venstre, Venstres folketingsgruppe eller annonceret, at de ikke ønsker at stille op til næste folketingsvalg.

Og det er et kæmpe problem for Jakob Ellemann-Jensen. Det er alle sammen tidligere ministre eller højtstående medlemmer af folketingsgruppen. Det er alle sammen personer der har trukket enorme stemmetal. Det er et meget svært udgangspunkt for Jakob Ellemann-Jensen, at der nu ikke længere er så store kapaciteter til rådighed. Tæller man de personlige stemmetal sammen er der her en stor del af de stemmer der er gået Venstres vej.

Uden profiler bliver det svært for Jakob Ellemann-Jensen at trække de nødvendige stemmer for at vinde Statsministeriet tilbage. Profiler er afgørende for at skabe en kendisfaktor ude i landet. Der er mange valgt til Folketinget, som ingen rigtig ved hvem er, udover måske i den helt lokale kreds de hører til. Men i det brede Danmark er de ukendte. De navne der nu har forladt Venstre er ikke ukendte. Langtfra. Det er profiler der trækker stemmer i mange andre lokalkredse end kun deres egen, fordi de vækker genkendelig, troværdighed og fordi de måske har vist et særligt ansvar som ministre.

Alle de profiler der nu har forladt Venstre kan være afgørende for, at Det Konservative Folkeparti ender med at være det helt store dyr på savannen efter et kommende folketingsvalg. Der er ikke meget genkendelighed tilbage på stemmesedlens liste V. Desuden er det også afgørende kræfter i det politiske arbejde i en folketingsgruppe der enten allerede har sagt stop eller siger stop. Det kan koste Jakob Ellemann-Jensen dyrt, hvis ikke han formår at holde på tropperne.