Regeringen har med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet, Kristendemokraterne og Liselott Blixt på vegne af arbejdsfællesskabet af løsgængere indgået en bred politisk aftale om et sammenhængende, nært og stærkt sundhedsvæsen.

– Når jeg ser på aftalen, må jeg konstatere, at det er en lille prut, der ikke løser de udfordringer, vi står med, lød det fra Enhedslistens Peder Hvelplund til store grin blandt den fremmødte presse og de øvrige ordførere.

Sent i nat blev det sidste punktum sat for den aftale, som Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, kaldte ”historisk”. Det virker ikke på de andre ordførere som om, at aftalen er helt så historisk som Langhoff gav udtryk for. Over en bred kam blev det pointeret, at aftalen er meget lille og ikke gør den helt store forskel – men i stedet alene sætter gode retninger for fremtiden.

Det blev også en sundhedsreform, der ikke indeholder de stort anlagte forebyggelsesindsatser, som Magnus Heunicke ellers stod og præsenterede på et pressemøde på Rigshospitalet i København. I stedet er der et stort fokus på at tiltrække flere praktiserende læger, ligesom der skal placeres 25 nærhospitaler. Sidstnævnte er dog også en modifikation af regeringens udspil, der er ikke længere har en placering på, som det ellers var tilfældet i regeringens udspil.

Ordførere: Et skridt, men ikke løsningen

Sundhedsordførerne kender efterhånden hinanden rigtig godt, efter en tid med corona, hvor de har siddet i mange forhandlinger. Derfor stod det hurtigt klart for sundhedsministeren at skulle han have en bred aftale, skulle meget pilles ud. Og derfor kalder mange af ordførerne også aftalen for en lille aftale.

– Vi har punket den her regering for at komme i gang med en diskussion om, hvordan vi kan stille på knapperne. Den her aftale løser ikke det hele. Det er en fin lille aftale. For Venstre har det været vigtigt at sikre nærhed. Der er stadig mange skridt, der skal tages. Jeg er dybt bekymret for de stadigt stigende ventelister. Det kommer vi til at fokusere meget på. Alt i alt, en fin lille aftale der ikke løser alle problemer, men dog er et skridt på vejen, sagde Venstres Martin Geertsen.

– Det helt store fokus har været at forsøge at imødekomme det problem, at vi bliver flere ældre og flere kronisk syge. Det mærker personalet til hverdag. Vi kan blandt andet sikre mere ro på med mere stabile forløb og mere hjemmebehandling. Jeg er glad for, at der er fokus på, at sundhedspersonalet er ekstremt presset, sagde Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører for SF.

– Det er en aftale, der tager vigtige skridt. Det er det første skridt, der tager væsentlige skridt i den rigtige retning. Skal vi have et sundhedsvæsen, der hænger sammen, skal vi have nok kvalificeret personale. Vi er glade for, at vi nu sikrer bedre brug af data og forskning. Det fjerner unødvendige barrierer, sagde Stin Lindgreen fra Radikale Venstre til pressemødet.

Manden, der fik de fleste til at smile var den altid bramfri og ligetil Peder Hvelplund fra Enhedslisten, der ikke lagde fingrene imellem, da han udtrykte sin utilfredshed.

– Når jeg ser på aftalen, må jeg konstatere, at det er en lille prut, der ikke løser de udfordringer, vi står med. Det er særligt rekruttering og fastholdelse. Patienterne får ikke behandling af mursten, så det er ærgerligt, at det ikke er lykkedes at presse et lønløft igennem. Derudover er det klart, at der er et efterslæb. Det handler både om et opgør med ulighed, men også generelle investeringer i sundhedssystemet. Det er vigtigt, at vi anerkender, at der er problemerne med strukturel ulighed. Jeg havde gerne set et højere ambitionsniveau, men vi gerne anerkende at vi her får lagt nogle spor, sagde Peder Hvelplund.

Konservatives Per Larsen så meget konservativ politik i aftalen, for manglen på praktiserende læger har i mange år været en klar mærkesag for ham.

– Jeg synes, der er ting her der er værd at bemærke. Da jeg blev sundhedsordfører satte jeg mig det mål, at alle danskere skal kunne få en familielæge. Vi har haft kronisk mangel i mange år. Det har givet udfordringer i flere dele af landet. Nu får vi løftet, så vi i 2035 kommer højere op. Det lommer til at løse det behov, vi også får fremadrettet. Vi er også glade for, at der er sat penge af til bedre akutberedskaber. Der er steder med for lange udrykningstider. Samlet set er vi ret tilfredse med, at vi er landet hvor vi er, lød det fra Per Larsen.

– Det kan diskuteres, om det kan kaldes for en reform. Der tages fat på mange af de vigtige problemer, men vi gør det i små skridt. Det har været vigtigt, at vi med denne aftale ikke pålægger kommunerne mere end de har råd til og mulighed for at løse. Der var bare ikke ret mange penge. Det sætter en vigtig retning, det er vi rigtig glade for, sagde Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.