FC Fredericias ungdomsafdeling er efter et målrettet arbejde blevet belønnet med en såkaldt DBU-stjerne. I sidste ende ændrer det ikke på det arbejde, som FC Fredericia er i gang med, men stjernen betyder rent lavpraktisk, at ungdomsholdene spiller på et niveau, der automatisk giver adgang til bedre rækker.
Ikke på noget tidspunkt siden 1991, hvor FC Fredericia blev stiftet, har klubben haft en stjerne i talentsystemet. Det er der nu lavet om på, da DBU den 6. maj offentliggjorde listen, hvor der er 51 klubber på, heraf tre nye, der foruden Fredericia, er VSK Aarhus og Frederiksberg Boldklub.
I spidsen for FC Fredericia ungdomsafdeling er Stephan Nyrup, der siden den 1. august 2021 har været ansat som fuldtidstalentchef i FC Fredericia. Siden han er tiltrådt, har der været arbejdet benhårdt på at få sat skub i talentudviklingen, hvor FC Fredericia på listen er rangeret som nummer 42 ud af 51 hold.
– Økonomien spiller en væsentlig rolle, og der har FC Fredericias seniorafdeling budt ind. Eksempelvis har FC Nordsjælland, der har fået fem stjerner, 44 ansatte, og vi kunne også komme højere op i systemet, hvis vi havde flere ansatte, siger Stephan Nyrup.
Det kræver dog en meget større økonomi.
DBU’s talentudvalg har en række parametre, som de vurderer klubberne på. De har syv punkter som er strategi, organisation, holdudvikling, individuel udvikling, uddannelse, faciliteter og talent-id, hvor sidstnævnte begreb betyder, hvordan et talent skal udfolde sig på en fodboldbane. Eksempelvis, når kigger på fart, spilinteligens og lignende.
– Man laver kort fortalt en profil til, hvordan en fodboldspiller skal se ud. Når vi scouter fra U12 til U13 har vi nogle ting, vi vinger af til profilen, som vi gerne vil have, siger Nyrup og fortsætter:
– Derudover kigger DBU også på, hvor mange man har haft igennem systemet fra U13 til U19, og hvor de så spiller i dag. Derfor har får vi point for Mucolli-brødrene, der spillede et enkelt år i Fredericia fF, inden de skiftede til Vejle, siger han.
I nogle klubber, eksempelvis i FC Nordsjælland, kører man efter et stramt system, hvor possession fodbold er en del af klubbens DNA hele vejen igennem. Helt så stramt vil FC Fredericia ikke køre det.
– Det bliver ikke topstyret herfra. Trænerne bestemmer selv, om man vil spille 4-4-2 diamant også videre. De spillere, som vi uddanner i vores system, vil stadig kunne det samme, og det ændrer et spillesystem ikke på.
Den ene stjerner i talentsystemet ændrer ikke på, at FC Fredericia vil komme til at sende de bedste af ungdomsspillerne videre i systemet til topklubber, men stjernen skal ændre på en anden ting.
– Udfordringen for os har været, at nummer to, tre, fire og fem af de bedste spillere har vi heller ikke kunnet beholde, da der har været klubber i nærområdet, som har haft et bedre stempel end os. Det med at spille i en bestemt række betyder noget for spillerne. Vi kommer til at spille i den anden højeste række i Danmark, og det vil få betydning på de parametre, der afgør om spillere bliver eller kommer, siger Stephan Nyrup.
Målsætningen er klar for FC Fredericias ungdomsafdeling, der på sigt vil kunne være en fødekæde til FC Fredericias førstehold.
– Helt nøgternt vil vi uddanne spillere til førsteholdet i FC Fredericia, men der er et nåleøje for, at man kommer igennem og kan spille med i toppen. Vi skal også uddanne spillere til overbygningsklubberne, og ramme alle niveauer, slår Nyrup fast.
For at FC Fredericia stiger yderligere i DBU’s talentstjerner, skal der ikke mange forbedringer til.
– Men faciliteterne skal være bedre. Vi scorede ikke ret godt på det område. Til gengæld scorede vi godt på strategi, udvikling og andre ting, og der er vi på niveau med klubberne, der har fået to stjerner. Kan vi skubbe lidt til faciliteterne, vil vi få flere stjerner, forklarer Stephan Nyrup og fortæller, at bedre faciliteter ikke nødvendigvis er bedre fodboldbaner, men mere andre fodboldrammer udenfor banen:
– Det er fællesomklædningsrum, adgang til styrkelokaler, behandlerrum til alle hold, video til alle hold og helt egne omklædningsrum til U17 og U19.
Kigger man på stjernesystemet er det tydeligt, at dem, der bruger flest penge, belønnes. Topklubberne bruger tocifrede millionbeløb, og det kommer FC Fredericia realistisk set ikke til at bruge. I stedet kan Stephan Nyrup se frem til, at DBU-licensen gælder i to år, og til den tid kan der vente nye, og skærpede krav, hvor det eksempelvis kan være, at man skal have 2,5 stjerne for at spille på næsthøjeste ungdomsniveau, men det betyder ikke, at det er et krav, som FC Fredericia skal leve op til.
– Hvis det er realistisk, men ellers må vi vente fire år. Jeg vil hellere lave en sund organisation, der er “selvkørende” i den forstand. Hvis jeg gør mit arbejde ordentlig, så kan der komme en anden og køre det videre.
Ud fra det nuværende system har Fredericia scoret 23,88 point, og det rækker til en 42. plads ud af de 51 klubber, der har fået en DBU-stjerne. For at komme op og få halvanden stjerne har det i denne omgang krævet 25 point. De øvrige skæringsgrænser for point ser således ud:
2 stjerner: 30 point
2,5 stjerne: 40 point
3 stjerner: 50 point
3,5 stjerne: 60 point
4 stjerner: 70 point
4,5 stjerne: 80 point
5 stjerner: 90 point
Hele listen over de uddelte stjerner kan ses ved at klikke her.