Steen Wrist (A) har i juli fået holdt en tiltrængt ferie efter, at han tiltrådte som borgmester i Fredericia. Wrist fik koblet af med familien og ser nu frem mod et efterår, hvor der venter et kommunalvalg til d. 16. november.

Efter at have holdt ferie er Steen Wrist igen at finde på borgmesterkontoret. Over en kop kaffe fortæller Wrist om, hvordan det var at få holdt ferie efter et hektisk forår, der bød på mediernes søgelys og en pandemi, der skulle håndteres.

– Det var dejligt, ligesom enhver anden sommerferie. Det var meget tiltrængt med tid til familien, og det var rigtig godt. På et tidspunkt var det sådan, at der var en periode, hvor lyset blev slukket senere på kontoret end på børnenes værelse. Børnene har fået lov til at slukke lyset sidst, og det er sådan det skal være, siger Steen Wrist.

Selvom Wrist holdt ferie, så kunne han af naturlige årsager ikke lade arbejdskasketten ligge helt.

– Det er ikke sådan, at man er helt væk. Jeg har været på min mail, ikke hele tiden, men jeg har skullet følge med og orientere mig i medierne, og der har været enkelte opkald. Mødeaktiviteterne har været væk. Jeg har gjort en del ud af bare at holde ferie, selvom der har været tilbud om spændende ting. Det er et fuldtidsjob med stort F, så man har aldrig helt ferie, konstaterer Steen Wrist og fortæller, hvad han lavede i ferien:

– Vi har haft en køretur til Kroatien, hvor vi boede i et mobilehome, og der var grundforudsætninger for, at mine børn er glade, når der er pool og varmt. Jeg har haft tid herhjemme, hvor vi har kørt rundt i området på min Vespa. Det kan noget andet, og der er man helt koblet af, når man sidder på sådan en og jeg får kørt nogle ture med mine drenge på skift. Jeg har også siddet på terrassen og bare nydt tiden, forklarer Wrist.

Ferien kom tiltrængt for mange. Efter halvanden års tid med en pandemi, der ikke har gjort det muligt at lave det man vil, så var det igen muligt at rejse ud af landet.

– Jeg tror, at der er to ting. Vi har trængt til at holde ferie, og koble af i en travl hverdag, men der er også blevet mange ting mulige, da der har været genåbning, og vi har kunnet samle os om EM. Sådanne ting har jeg nydt, siger Wrist og fortsætter:

– OL er noget andet, men det er også noget med sendetiderne, og hele historien fra den første kamp, der var forfærdelig til EM, til hvordan man så et sandt hold af helte med mandsmod og kammeratskab.

Borgmesteren sad selv klistret til skærmen, når Danmark løb på banen under EM-slutrunden, der startede på tragisk vis, men som endte med at samle Danmark som nation.

– Det er inspirerende at se, hvordan de rejste sig sammen. Jeg tror ikke, at det er noget man bare kan adoptere fra en til en. De er virkelig seje, og det samler os som nation at følge med. Det bliver en slutrunde man taler om i generation, og jeg kan selv huske 1992, og kan svagt huske dem i 80’erne. Det her var noget andet, siger Wrist.

Da Wrist trådte til som borgmester var det en svær tid. Butikkerne var blevet lukket ned som følge af Covid-19, og det står som en stor modsætning til det bybillede fra denne sommer, hvor der har været liv og glade dage.

– Hvis man kigger ud ad vinduet og så kan se de første måneder, hvor det var vinter og lukket ned. Alle gadestativerne og menneskerne var væk. Det var mildest talt ikke særlig opmuntrende, og nu summer byen af liv. Jeg synes, at det har været fantastisk at opleve, hvordan vi som lokalsamfund bruger byen, men også at der kommer folk ude fra. Jeg synes det er fantastisk at gå i midtbyen og se hvad der sker af gode ting, siger Steen Wrist og slår fast:

– Vi er ikke i mål med coronaen, og det er vigtigt at understrege. Det går op og ned på trods af, at vi har ladet os vaccinere, siger Wrist, der ser det som en forpligtelse at blive vaccineret:

– Ja, det synes, at jeg vi er. Det er også noget af det jeg har brugt min ferie på – jeg er selv færdigvaccineret. Det er som at få et kørekort og være fri, men man skal stadig skal man også huske at bruge testsystemet, hvis man har symptomer.

Steen Wrist fik borgmesterkæden på den 30. december 2020, og tiltrådte officielt den 1. januar 2021. Der er løbet meget vand igennem åen siden, og flere har overrasket ham.

– Det var en atypisk start på mange måder. Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, så på den måde er det overraskende. Jeg synes virkelig, at jeg er blevet taget godt imod. Overvægten af menneskerne er glade, og kommunens medarbejdere knokler hver dag for at løse opgaverne, siger Wrist og fortæller, hvad det bedste har været ved borgmesterjobbet:

– Ultimativt er det indflydelsen og det er klart, at det er derfor man går ind i politik. Det er fedt at være med til at sætte en dagsorden, som man sidder for bordenden af.

Hvad er du mest stolt over?

Jeg er stolt over, hvordan vi er lykkedes med at stå sammen i en svær tid. Jeg er glad for, at vi lykkedes med det, og så er jeg obs på, at der nærmer sig et valg og noget at stemme om, men vi er kommet igennem det her sammen.  Vi prioriterede sommeren i Fredericia, hvor vi havde lavet et stort samarbejde.

Til efteråret venter der er et kommunalvalg, og det har Steen Wrist tænkt en smule over i sommerferien.

– Det er klart, at det ligger og florerer rundt. Jeg går ydmygt til det. Det er som at komme til en gigant jobsamtale, og det tænker man over, også i ferien. Man tænker over mentalforberedelse, men jeg synes også budgetlægningen er noget vi er begyndt at tænke på, siger han.

Med et kommunalvalg venter der en valgkamp, og i den forbindelse har Wrist flere forhåbninger til, hvordan han håber, at det bliver.

– Jeg håber på en valgkamp, hvor der er ting hvor parterne er uenige, men at man så siger hvad man vil også, og jeg håber det ikke bliver personligt. Jeg er også selv ansvarlig for det, og det håber jeg, at vi lykkes med. Jeg tror ikke, at man fremmer opbakningen til lokaldemokratiet ved at råbe ad hinanden.

Til valget ser man blandt andet, at Borgerligt Fællesskab, der har rødder fra Det Konservative Folkeparti, er at finde på stemmesedlen.

– Det er fedt uanset hvem det er, at der er folk der stiller sig til rådighed for lokaldemokratiet.  Jeg tror, at alle der stiller op, vil det bedste for byen. Man kan være uenige om værktøjerne for at nå derhen, men grundforudsætningen for at nå det bedste er der og det finder jeg velkommen, siger Steen Wrist.

Wrist forudser, at der venter et valg, hvor Fredericia vil være i fokus mediemæssigt.

– Det helt vildt det fokus, der var i foråret, og jeg tror ikke, at det bliver sådan igen. Men landsdækkende medier vil kigge mere mod os, end de i gennemsnittet kigger på flere andre byer, slutter Steen Wrist.