Statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) holdt et i dag klokken 16 et pressemøde om situationen i Afghanistan.

I morges landede et dansk fly i Københavns Lufthavn efter at være lettet i aftes fra Pakistans hovedstad, Islamabad. Ombord var 14 evakuerede nordmænd og en person med lovligt ophold i Danmark.

– Situationen er katastrofal. Det er den for den afghanske befolkning – piger og kvinder. Vi er alle sammen berørte, siger statsminister Mette Frederiksen (S) ved sit første pressemøde om Afghanistan, siden Taliban tog magten i landet.

Derefter henvendte statsministeren sig til de danske soldater, hvor hun understregede, at deres indsats ikke har været forgæves.

– I har bidraget til den nødvendige kamp mod terrorisme.I har vist, at der er en anden vej. Det har ikke været forgæves, siger statsminister Mette Frederiksen.

Derefter bekræftede hun, at de første personer nu er evakueret fra Kabul i Afghanistan.

– I morges landede det første evakueringsfly i København, og jeg kan nu bekræfte, at i formiddags er det lykkedes at løfte yderligere 84 personer ud (af Afghanistan, red.). Heriblandt lokalt ansatte og tolke, siger hun.

Derefter fik udenrigsminister, Jeppe Kofod, ordet, hvor han løftede sløret for, at hvor mange danske statsborgere eller personer med opholdstilladelse i Danmark der er tilbage i Afghanistan. Der er 70 mennesker, som er på den dynamiske liste, som har varieret en del på det seneste:

– Den liste har ændret sig meget brat, vil jeg gerne understrege. Forleden var der ti, og så er der kommet rigtig mange til efter Kabuls fald til Taliban, men det ændrer sig løbende. Det er en stor gruppe, og dem skal vi selvfølgelig også hjælpe, siger udenrigsministeren.