Koldingenseren Christian Rabjerg Madsen (S) blev udnævnt til indenrigs- og boligminister i maj. Det er gået stærkt for den unge politiker, der håber på genvalg af både ham og regeringen, når valget er gjort op tirsdag aften.

Det er den aktuelle energikrise, der har fyldt mest i valgkampen, men der har også været mange andre diskussioner undervejs, mener Christian Rabjerg Madsen.

– Det har været en speciel valgkamp, som i høj grad har båret præg af, at Danmark står midt i en energikrise og voldsomt stigende priser. Det præger selvfølgelig diskussionerne, selvom der også er blevet diskuteret klassiske valgkampstemaer som velfærd, klima, sundhedspolitik og meget andet, siger Christian Rabjerg Madsen og fortsætter:

– Det har også været en lidt rodet valgkamp med mange nye partier, hvor det måske ikke altid står soleklart, hvad alle partierne præcist mener. Men set på den positive side, så synes jeg faktisk at det i det store hele har været en ordentlig valgkamp. Der bliver stort set altid spået om, at denne gang bliver valgkampen mere beskidt end nogensinde før. Men min oplevelse er faktisk, at der generelt har været en ordentlig tone, at vi har kunnet diskutere politik og partiernes forskelligheder uden brug af underlødige skræmmebilleder. Har der så slet ikke været sådanne tilfælde? Garanteret. Men jeg synes heldigvis at det har været begrænset.  

De stigende priser, som regeringen også har igangsat en række undersøgelser af i Danmark, er et af de emner, der har gjort et særligt indtryk.

– De stigende priser fylder rigtig, rigtig meget for de mange mennesker jeg har mødt og talt med på gader og stræder. Og med rette. Det påvirker selvfølgelig folk, at el- og varmeregningen er blevet markant større og at dagligvarerne i supermarkedet er blevet dyrere. For nogen betyder det jo, at de ikke længere kan få pengene til at række til måneden er omme, og det er jo virkelig, virkelig skidt. Nogen risikerer at må gå fra hus og hjem på grund af det her, mener Rabjerg, der også håber, at dem der har nøglerne til regeringskontoret efter valget vil arbejde med at få danskerne bedst muligt gennem krisen.

– Jeg håber inderligt, at uanset hvem danskerne stemmer ind i regeringskontorerne, at det er partier, som vil lægge alle sine kræfter i at få Danmark trygt igennem krisen, og sikre hjælp til dem med størst behov. Det har jeg selv og Socialdemokratiet været dybt optaget af og forsøgt sætte på dagsordenen her under valgkampen. Jeg er faktisk stolt af, at vi har truffet en række beslutninger, som sender kontant hjælp til de hårdest ramte danskere, fortæller han og tilføjer:

– Som indenrigs- og boligminister stod jeg selv i spidsen for at forhandle et loft over huslejestigninger i private lejeboliger. Det betyder, at de tusindvis af danskere, der bor i private lejeboliger, og som risikerede huslejestigninger på op imod 10 pct., nu maksimalt kan stige 4 pct. i husleje.

Det er krisen, der fylder mest i disse dage, og derfor skal der føres en ansvarlig økonomisk politik.

– Jeg er i høj grad blevet bekræftet i, at den vigtigste politiske opgave lige nu, det er at sikre, at danskerne kommer trygt igennem de usikre tider. Vi skal føre en ansvarlig økonomisk politik, som sikrer hjælp til dem, der har mest brug for det, og på en måde, så vi ikke forværrer problemerne med inflation og stigende priser, lyder det fra ministeren, der også har sat fokus på velfærden under sin valgkamp.

– Jeg er samtidig blevet bekræftet i, at danskerne ikke ønsker nye eksperimenter med vores velfærd, men at vi skal styrke vores sundhedsvæsen, barbere ventelisterne ned, sikre bedre løn- og arbejdsvilkår der, hvor det er svært at rekruttere medarbejdere, som f.eks. på sygehusene, i ældreplejen og i daginstitutionerne. Det kræver politikere, som er villige til at prioritere velfærden og investere de penge, som det kræver. Desværre ser vi andre partier, som hellere vil fjerne topskatten end at investere i, at vores velfærd bliver bedre, mener Rabjerg Madsen.

Valget i 2019 var et klimavalg, og der er også blevet debatteret klima denne gang, men med et større fokus på den grønne omstilling, og det skal fortsætte. Det er vigtigt, at man handler nu, slår ministeren fast.

– Og så er der selvfølgelig den grønne omstilling, som virkelig haster. På de ca. tre år regeringen har siddet har vi lavet over 75 grønne aftaler, og vi er godt på vej mod vores meget ambitiøse klimamål. Men med Putins angrebskrig i Ukraine har vi ikke fået mindre travlt med at omstille os til vedvarende energi. Hvis vi vil gøre os fri af Putins gas, så kræver det at vi opstiller flere vindmøller og flere solceller. Heldigvis oplever jeg en stor velvilje i hele landet, og jeg er overbevist om, at vi kommer i mål. Men det er helt tydeligt, at danskerne vil se det, før de tror det. Der skal konkret handling til – flotte ord og taler får os ikke i mål. Der skal politisk handling og lederskab til.  

Hvorfor skal man stemme på dig?

– Det skal man, hvis man ønsker en politiker, der tager de stigende priser alvorligt, som vil styrke vores velfærd, som vil tage grønt lederskab og skabe et Danmark i bedre balance. Jeg er selv rundet af foreningsdanmark, hvor jeg i badmintonhallen og på fodboldbanen som frivillig træner har oplevet, hvor vigtigt det er for børn at føle sig som en del af et fællesskab, og at man her kan mødes på tværs af indkomst og baggrund. Derfor er jeg optaget af, at alle har gode mulighed for at leve og bo i hele landet – både på land og i by, siger Christian Rabjerg Madsen og slutter:

– Det må aldrig blive sådan, at de store byer kun bliver for de mest velhavende, som vi f.eks. ser det i andre storbyer i USA og Europa. Og så handler det også om, at velfærden skal være tæt på, hvor vi bor. Behandlingen skal være inden for rækkevidde, når uheldet er ude og vi har brug for sundhedshjælp, vi skal have gode bus, tog og vejforbindelser i hele landet og der skal være gode uddannelsesmuligheder i nærheden. Jeg kan skabe resultater, og jeg vil gøre mit for, at trække Danmark i en bedre retning. Jeg vil knokle for at repræsentere Syd- og Sønderjylland i Folketinget på bedste mulige måde og være en stærk stemme for os her i landsdelen på Christiansborg.