Sagen om den hjemsendte FE-chef Lars Findsen, sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen og senest Rigsadvokatens indstilling om tiltale mod netop Frederiksen gør det svært for regeringen ikke at forholde sig til sagen.

Lars Findsen blev fængslet og sagen er blevet holdt for lukkede døre. Der skulle ikke andet frem, end at der er tale om Findsen og at han er sigtet for landsforræderi. Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har også bekræftet, at han er blevet sigtet for samme paragraf. En voldsom paragraf, der indebærer, at man krænker statens sikkerhed.

– Den, som røber eller videregiver meddelelse om statens hemmelige underhandlinger, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror, eller som angår betydelige samfundsøkonomiske interesser over for udlandet, straffes med fængsel indtil 12 år, lyder teksten i straffelovens §109, som Findsen er sigtet for, og som Claus Hjort Frederiksen nu forventes tiltalt for.

I en pressemeddelelse kunne Justitsministeriet torsdag fortælle, at Rigsadvokaten ønsker at rejse sigtelse mod Claus Hjort Frederiksen. Da der er tale om et medlem af Folketinget, kan Claus Hjort Frederiksen ikke uden videre tiltales. Derfor fremgår det af Justitsministeriet melding, at Justitsministeren vil invitere Folketingets partier til at drøfte processen for Folketingets stillingtagen til eventuel ophævelse af Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet.  Disse drøftelser vil skulle gennemføres med respekt for sagens særlige karakter, herunder at der indgår højt klassificerede oplysninger i sagen.

Indtil videre har der været meget tavst omkring indholdet. Det står klart, at ledende medlemmer af regeringen kender til indholdet, ligesom statsministeren har bekræftet, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har fået en orientering. Hvad denne indebærer ved kun de to, men det virker ikke på Ellemann-Jensen som om, at han har et særligt indblik i sagens omfang.

Betændt sag

Det er en meget betændt sag, når først en spionchef bliver fængslet, samtidig med at en kommission frikender Forsvarets Efterretningstjeneste for en stor kritik, og siden en tidligere forsvarsminister bliver sigtet og nu ønsket tiltalt. Det er svært at forestille sig, at der ikke har været en tæt dialog mellem Politiet, Justitsministeriet og Statsministeriet i denne sag.

Det var meget belejligt, at Nick Hækkerup valgte at trække sig som Justitsminister, inden han skulle sørge for, at Folketinget skulle give tilladelse til retsforfølgelse af en af deres egne, endda i en sag, hvor de efter alt at dømme ikke kommer til at få fuld oplysning omkring. Der er ingen tvivl om, at han ingen interesse havde i, at skulle kaste Claus Hjort Frederiksen under bussen på den her måde. Der er tale om en mand, der har siddet i nogle af de mest magtfulde udvalg og ministerier, en mand der har stor respekt i Folketinget. Det er et voldsomt skridt at gå efter en mand med mange år i dansk politik i bagagen. En mand der nyder så stor opbakning og anerkendelse for sit politiske arbejde. Det er grundlaget til noget, der kan koste rigtig dyrt for Socialdemokratiet.

Ny præcedens?

Normalt går politikerne ikke efter hinanden. De går efter bolden. Men der har de seneste år været en mærkelig tendens til at gå efter manden og ikke bolden. Først skulle Inger Støjberg for en Rigsret. Endda til trods for, at politikerne bredt var enige om, at hun havde gjort det rigtige. Men juridisk havde hun fejlet i en ganske kort periode. Det kostede hende to måneders ubetinget fængsel og en udsmidning af Folketinget.

Dette skabte en ny tendens, der kan være farlig i dansk politik. For nu bliver der kaldt på en rigsretssag, hver eneste gang nogen træder ved siden af. Næser er ikke længere nok. Allerede inden minkkommissionen har færdiggjort sit arbejde har de blå partier stemt for, at Mette Frederiksen skal stilles for en rigsret. Det er jo et helt vildt scenarie, at man på den ene side stemmer for en juridisk undersøgelse, men at man på den anden side er ligeglad med konklusionen. Det er generelt et vildt scenarie, at man ønsker at kaste sine politiske modstandere for en rigsret. Det er ikke en rigsret Claus Hjort Frederiksen skal for, han skal have ophævet sin immunitet for at kunne blive tiltalt for landsforræderi.

Det er en helt vild tendens, der er kommet i dansk politik. Og det er en farlig tendens. Vi har flere kommissioner end nogensinde før. Alt får sin egen kommission. Hvis vi følger den seneste præcedens skal vi til at bruge meget mere tid på at retsforfølge politikere.

Lige nu er det Claus Hjort Frederiksen, der er på anklagebænken. Er den næste statsministeren?