Stemmerne er talt op. Socialdemokratiet laver det bedste valg i mere end tyve år. Venstre går massivt tilbage. De nye partier, Moderaterne og Danmarksdemokraterne med de to tidligere venstreløver, Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg som partiledere stormer ind. Samtidig er der stor fremgang til Liberal Alliance, imens Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre også lider et stort valgnederlag.

Mette Frederiksen ser ud til at kunne tælle til 90 uden stemmerne fra Lars Løkkes Moderaterne. Det forventes, at der kommer to mandater fra Grønland til den røde blok, og med det ene mandat fra Færøerne kan den røde blok tælle til 90.

Samtidig er det sikkert, at Dansk Folkeparti også får plads i Folketinget i den kommende valgperiode. Partiet kom over spærregrænsen. Det samme gælder Alternativet, der faktisk endte med at gå frem i forhold til valgresultatet i 2019.

Finansminister Nicolai Wammen slår dog fast, at Socialdemokratiet vil gå efter danne en bred regering henover midten. Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, afviser dog, at han skal være i regering med Mette Frederiksen, imens Venstres populære Søren Gade ikke afviser en bred regering. Imens konkluderer SFs Pia Olsen Dyhr, at hun ikke kan se sig selv og sit parti pege på Mette Frederiksen, hvis det er med eksempelvis Lars Løkke Rasmussen i regeringen.

I Fredericia går Socialdemokratiet tre procent frem og det glæder den lokale folketingskandidat, Jens Jonatan Steen.

– Jeg er så vanvittigt stolt af vores enestående resultat. Vi har stået igennem tre store kriser: Corona, Ukraine-krig og inflation. Vi har taget ansvar for de svære beslutninger og vi været dem, der har taget samtalerne med danskerne på gader og stræder. Det har vi ikke mindst gjort i Fredericia, hvor vi har knoklet benhårdt, mobiliseret en suveræn stærk organisation og vi har ført en uhørt stærk kampagne. Jeg er så ufatteligt stolt af mine partifæller her i Fredericia og vores fælles valgkamp skulder ved skulder, siger han til AVISEN onsdag den 2. november klokken 01.20.

Mette Frederiksen var rørt til tåre, da hun gik på talerstolen på Christiansborg for at tale til sin partifæller.

– Vi har fået det bedste valg i mere end 20 år, sagde hun og takkede, inden hun fortsatte til klapsalver og jubel.

– Valgkampen er slut, og nu venter virkeligheden. Opgaverne står i kø, uanset hvem der er i regeringen. De emner, der har fyldt i valgkampen, og det at der er mere der samler os danskere, end der splitter os, sagde Mette Frederiksen blandt andet og slog fast, at der skal arbejdes mere med sundhed og velfærd

– Vi skal have en akutpakke på plads, vi skal videre med psykiatrien og vi har generelt, kan jeg se efter valgkampen, brug for en helhedsplan, og der er brug for alle partier i Folketinget. Alle gode ideer er velkomne, fortalte statsministeren fra talerstolen.

Valgresultat – fintælling venter

(A) Socialdemokratiet 27,54%
(V) Venstre, Danmarks Liberale Parti 13,31%
(M) Moderaterne 9,27%
(F) SF – Socialistisk Folkeparti 8,29%
(Æ) Danmarksdemokraterne 8,08%
(I) Liberal Alliance 7,87%
(C) Det Konservative Folkeparti 5,51%
(Ø) Enhedslisten – De Rød-Grønne 5,16%
(B) Radikale Venstre 3,79%
(D) Nye Borgerlige 3,66%
(Å) Alternativet 3,33%
(O) Dansk Folkeparti 2,63%
(Q) Frie Grønne 0,90%
(K) KD – Kristendemokraterne 0,52%