Af Karsten Byrgesen, Folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland, Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia

Der skal ryddes op. Junglen af intetsigende og overflødige regler, procedurer og fejltolkede hensyn til pårørende der kræver unødvendig dokumentation skal forandres. Der skal ryddes op og medarbejdernes faglighed skal spille en afgørende rolle. Det gælder pleje- og omsorgssektoren, skolerne, børnehaverne, genbrugspladser og alle andre steder, hvor medarbejdernes faglighed i kommunalt ejede arbejdspladser tilsidesættes. Der er politikerne der har accepteret al den nonsens, det er politikerne der skal få fornuften tilbage. Det er her, medarbejdernes faglighed skal komme til udtryk.

Ragnar Thorarensen (SOSU) udtaler til pressen ”for meget skriveri. For lidt tid til omsorg”, hvorefter han og flere andre tog deres gode tøj og sagde op. Problemerne er tydelige og illustreres ved, at lederen af Stævnhøj Plejehjem i Fredericia udtaler, at ”problemerne er bare, at reglerne kræver omfattende dokumentation”. Lige præcis der, ligger der, en væsentlig årsag til områdets problemer. Regelrytteriet er så omfattende at dygtige medarbejdere flygter fra galskaben. Jeg vil ikke udråbere ledergruppen eller den kommunale forvaltning som medvirkende til de åbenlyse problemer, men hvorfor blev der aldrig sagt fra!

Nye Borgerlige gik til de netop overståede budgetforhandlinger i Fredericia med et krav om, at al ikke lov bestemt bureaukrati, rapportering og ”regel over fornuft” skal afskaffes. Det blev vedtaget af alle partier undtagen konservative der valgte at stå udenfor forhandlingerne.

Næste fase hedder ”regelforenkling på de store velfærdsområder”. Nu skal lederne, forvaltningen, de ansatte og pårørende på banen med jeres bud på, hvor der er noget galt.

Vi skal have kernevelfærd for pengene og de varme hænder skal have mere tid. Efter princippet om ”svesken på disken” er det tid til oprydning. Tid til forandring. Rum til at få arbejdsglæden tilbage.