Chefen for den russiske efterretningstjeneste måtte gennemgå offentlig udskamning af Vladimir Putin, der på direkte transmitteret tv lod alle sine rådgivere forstå, hvem der en landets enehersker.

Det var synligt påvirkede topfolk fra den russiske regering, der blev overhalet indenom af Putins fast besluttede kurs over nabolandet Ukraine. Scenen var sat i en bizar tv-transmission, hvor rådgiverne en efter en skulle op foran den russiske regent og redegør for Ruslands holdning til situationen.

Vladimir Putin sad tydeligt irriteret og tromlede med sine fingre i bordet, da chefen for efterretningstjenesten skulle fremlægge. “Tal klart”, sagde præsidenten nedladende. De andre topfolk i det russiske regime sad uden borde med retning mod Putin i noget, der skulle foregive at være en slags rådslagning.

Scenen kunne have været en del af fortidens teater i Sovjetunionen, hvor det at adlyde landets leder, var en logisk og implicit kendsgerning. Vladimir Putin er selv opflasket i den forhenværende efterretningstjeneste, KGB, hvor han i 14 år var oberstløjtnant og dermed efterretningsofficer. Han har holdt sig til magten i over 2 årtier. Med invasionen af Ukraine den 24. februar 2022 har Putin lagt sig ud med den vestlige verden, men har har fortsat opbakning i Rusland, hvor medierne fremstiller krigen helt anderledes end i vesten.