På grundlovsdag var Venstre i Fredericia samlet udenfor byen for at fejre dagen. Det blev til klare målsætninger for en vision for Fredericia, hvor Venstre ønsker at være synlige og tage ansvar for byen.

– Det er en fantastisk dag, og det er perfekt vejr. Vi har historisk mange, der deltager, og der er en god energi. Vi får drøftet en masse politik, og minder hinanden om hvor vigtigt det er at fejre grundloven og den frihed, vi har. At vi ikke bare skal tage den for givet. Særligt i den her tid, som vi lever i. Så det er en fantastisk grundlovsdag, herude på landet, siger Peder Tind (V).

Også Venstres grundlovsdag, der blev holdt i traditionsrige rammer udenfor byen, var præget af stemningen efter Corona krisen og invasionen af Ukraine den 24. februar 2022. Det kom Peder Tind også ind på i sin grundlovstale:

– Jeg glæder mig over friheden i grundloven. Det udtrykker jeg klart og tydeligt. Vi skal huske på, særligt en dag som i dag, hvor vigtig friheden er. Det er den frihed, som Ukraine er blevet berøvet. Vi skal stoppe op og minde hinanden om, hvor vigtig den er.

Venstre havde fået besøg af Lars Christian Lilleholt (V) der holdte en grundlovstale præget af den kommende valgkamp, som alle forventer snart kommer. Statsminister Mette Frederiksen havde valgt at starte grundlovsdag med at komme med en udstrakt hånd til blå partier, der vil indgå i et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, under hendes ledelse. En melding som Lilleholt tolkede som en reaktion på at Mink-kommissionen snart kommer med sine vurderinger.

Venstre lokale partiafdeling er også i gang med forberedelserne til et eventuelt valg. Tind mener, der er sat et godt hold i Fredericia, og at der kommer meget arbejde fremadrettet, også i forhold til landspolitikken.

– Der er pres på politikken. Meninger brydes. Man kan godt mærke at valgtrommerne, de begynder at larme lidt. Det fik vi et meget klart signal om her i dag i Lilleholts tale, siger Peder Tind.

I 2020-2021 havde Peder Tind lagt alt ind i at få et politisk skifte i Fredericia. Hans forberedelser til valgkampen var minutiøse. På trods af at Socialdemokratiet i Fredericia havnede i århundredets største lokalpolitiske modvind i byen, endte de med at bevare flertallet med Steen Wrist i spidsen som ny borgmester. Men Venstre i Fredericia gik frem og blå blok var tæt på at få et flertal. Efter konstitueringen har Venstre ført en offensiv politik, hvor de har lanceret nye tiltag og været meget aktive i debatten. På grundlovsdag ser Peder Tind også tilbage på de udfordringer, der har været i dansk og international politik, men med særlig fokus på vilkårene i Fredericia.

– Jeg ser tilbage på det valg, vi havde i november måned, hvor vi var snublende tæt på at vinde valget. Det gik rigtig godt for Venstre, men jeg vil gerne minde om, hvad det var vi sagde dengang, og hvad det er, vi kæmper for. Vi vil gerne have mindre inklusion i Folkeskolen, men man har lavet et budget 2022, der vil fremme inklusionen. Og det vi sagde under valget og skrev i vores valgoplæg, det kommer vi til at have fokus på i hele den her valgperiode, siger Tind.

Han står fast på at Venstre skal tage politisk ledelse og politisk ansvar i Fredericia. Ikke mindst i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger, hvor der bliver svære forhandlinger om Fredericias hverdag:

– Det er meget vigtigt, at vi tager ansvar for Fredericias økonomi. At vi tager ansvar for de vigtige beslutninger, der kommer de næste par år. Økonomien er under pres. Hvordan fordeler vi midlerne. Hvordan sikrer vi, at vi bruger pengene klogest. Hvordan tiltrækker vi arbejdskraft. Får øget bosætning. Der vil komme mange vigtige beslutninger. Så man vil se Venstre i offensiven. Et Venstre der kommer med udspil. Politiske ideer. Vi kommer ikke til at sidde og afvente at nogen spørger os. Vi kommer til at byde ind og tage ansvar, slår Peder Tind fast.

Tilbage i 2019 lancerede Venstre en efterlysning af en ny vision for Fredericia. Efter kommunalvalget i 2021 er Fredericia Byråd nu i fuld gang med at forme en ny vision for Fredericia frem mod 2032. Det handler både om byens identitet, sammenhængskraft og selvforståelse. Peder Tind er i det hele taget glad for, at der kommer en vision for Fredericia:

– Vi har haft næsten 2 år uden en vision. En vision handler om hvilken retning, vi skal gå i. Hvad er det Fredericia skal investere i. Hvor er det vi skal hen, de kommende 10 år. Det har taget lidt lang tid, især for Socialdemokratiet, at erkende at vi skulle have det. Det har vi så nu. Nu går vi i gang med alle de gode dialoger, både med erhvervslivet, foreningerne og alle gode mennesker i vores by, der har en masse gode ideer. Den proces vi gerne ville have, den har vi fået, siger Tind.

Han mener Fredericia skal styrkes de kommende år, og at fundamentet blandt andet er de visioner, der arbejdes på lige nu. Samtidig slår han fast, at fremtidens Fredericia skal have rødder i borgernes frihed og muligheder for at udfolde sig.

Foto: AVISEN
Foto: AVISEN
Foto: AVISEN
Foto: AVISEN
Foto: AVISEN