Lørdag eftermiddag skete det endelig: Amorphophallus titanum, i daglig tale ligblomsten, sprang ud. Den imponerende blomsterstand har med en vækst på 10 cm. om dagen nået 161 cm i højden. Mens blomstringen er på sit højeste er stanken af lig udtalt – særligt om aftenen, når den skal tiltrække bestøvende insekter.

Gartnerne i Botanisk Have har puslet om planten, så hvor der i naturen kan gå op til 15 år mellem Amorphophallus titanum blomstrer, sker det nu hvert andet år i Palmehuset i Botanisk Have.

Amorphophallus titanum udsender en kraftige ådsellugt, når den blomstrer, så den kan lokke insekter til. Insekternes aktivitet i blomsterstanden fører måske til en bestøvning, og lykkes det bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær, der forhåbentlig bliver til nye planter.

Men plantens enestående blomstring er kort, så allerede mandag kan det hele være overstået, og Amorphophallus titanum falder sammen og rådner i løbet af få dage. På trods af den korte blomstring hvert andet år, når rigtig mange gæster at opleve planten, som er blevet et levende ikon for Botanisk Have, siden den blomstrede for første gang i 2012.

Fakta

Amorphophallus titanum stammer fra Sumatras tropiske lavlandsregnskove. Her er arten truet ligesom rigtig mange andre planter og dyr på grund af blandt andet skovrydning, der skal gøre plads til nye plantager med oliepalmer. Arbejdet med at passe Amorphophallus titanum og alle de andre arter vi har her i Botaniske Have, er derfor rigtig vigtig i forhold til bevaringen af verdens plantebiodiversitet for eftertiden.

Sumatras tropiske regnskove er et af verdens vigtigste ’biodiversitet hotspot’ med et stort antal arter, som kun lever her. Derfor er mange af dem også truede arter, som for eksempel orangutang, det berømte Sumatra-næsehorn, og en særlig underart af asiatiske elefanter. De truede dyrearter lever side om side med over 450 fuglearter og mere end 15.000 forskellige arter planter i området.