Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen gæstede i går Fredericia Havn, hvor han hørte om den grønne omstilling og det enorme potentiale, der er i at binde værdikæderne sammen i Fredericia.

Havnedirektør Rune D. Rasmussen var veloplagt og tændt, da han præsenterede det projekt, der konkluderer, at Trekantområdet med sin geografi og infrastruktur er det eneste sted i Danmark, hvor integration af infrastruktur, forsyning, produktion, distribution og udnyttelse af overskudsvarme kan danne rammen om Danmarks fremtidige produktion af grønne brændstoffer i stor skala. Dan Jørgensen og den lokale folketingskandidat, Jens Jonatan Steen blev præsenteret projektet, der rent faktisk kan realiseres meget hurtigt. Det vækkede begejstring hos ministeren.

Rune D. Rasmussen fortæller om projektet. Foto: AVISEN

– Der er ingen tvivl om, at Fredericia er helt i front, når det handler om at være med på den grønne omstilling, og havnen er jo et knudepunkt, ikke kun for regionen her, men kan blive det for hele Danmark, og er derfor ret vigtig for hele Danmarks grønne omstilling. Det handler om, at tænke tingene sammen, sagde Dan Jørgensen.

Læs også: ADP A/S investerer massivt i PtX infrastruktur

Dan Jørgensen er ikke i tvivl om, at Fredericia har gang i det helt rigtige og det kan kun gå for langsomt.

– Vi kommer i fremtiden til at skulle have nogle helt andre brændstoffer i vores samfund, end dem som vi har i dag, og der har vi altså brug for knudepunkter som Fredericia. Det er præcis sådan nogle infrastruktuelle projekter og den form for fremsynethed, som vi ser her, vi meget gerne vil have, fordi det handler om, at hele værdikæden skal tænkes ind. Hvis vi skal i gang med de her nye næste led i den grønne omstilling, så er det jo altså desværre mange gange sådan, at der er nogen, der sidder, og venter lidt på hinanden, fortalte Dan Jørgensen og tilføjede:

– Hvis ikke man får hele værdikæden ind fra starten, så kan det være, at det ikke er så rentabelt for de enkelte led, og her er det altså, at man netop tænker holistisk og sammenhængende, og det er virkelig godt.

Der var både smil og forventningsglæde, da Dan Jørgensen og Jens Jonatan Steen skulle prøve kræfter med en kran. Fv. Rune Rasmussen, CEO ADP A/S, Jens Jonatan Steen (S) og Dan Jørgensen (S)

På mødet fortalte Rune D. Rasmussen også om en række af de barrierer, som man møder i arbejdet med den grønne omstilling, blandt andet havneloven, der i dag begrænser havnene, da de i dag kun kan eje og drive bølge- og vindenergi til eget brug eller til salg til elnettet. Havneloven ønsker man at gøre teknologineutral, så for eksempel både PtX-anlæg og solceller også kan blive en del af havnenes aktiviteter. Derudover kræver det større økonomiske investeringer fra politisk side, og en mere smidig myndighedsbehandling af PtX-projekter, hvis man skal nå i mål.

Der er nogle barrierer i dag, som skyldes, at lovgivningen simpelthen ikke tager højde for nogle af de nye teknologier, der kommer og de nye behov, der er. Det skal vi jo selvfølgelig se på, fordi det nytter ikke noget, at det er jura og bureaukrati, der forhindrer de rigtige løsninger, sagde Dan Jørgensen, der var meget glad for besøget og den viden, han fik undervejs.

Udsigten over Fredericia Havn, set fra kran. Foto: AVISEN

Minister Dan Jørgensen afsluttede besøget med en tur i en af de helt nye store kraner.

– I forhold til kranturen så tror jeg, at man vil sige: Dont quit your dayjob til mig, for så god var jeg ikke til det, men det var virkelig en kæmpe oplevelse at få lov at prøve det også og med den fedeste udsigt i dag. At sidde med så stor en maskine, det var sjovt og i øvrigt meget fascinerende at se, hvor dygtige folk er her, sluttede Jørgensen.

Jens Jonatan Steen: Jeg bliver pivstolt

For den lokale folketingskandidat var det essentielt, at ministeren fik nogle klare budskaber med fra mødet, og det leverede ADPs havnedirektør, Rune D. Rasmussen, mener Jens Jonatan Steen.

– Minsteren har fået de klarer budskaber. Fremtidens energieventyr ligger her i Fredericia, hvor vi kan binde alle tingene sammen. Vi kan lave sektorkobling, vi har raffinaderiet, vi har Everfull, vi har Ørsted og så videre. Vi kan binde alle de her ting sammen i Fredericia, og kommer til at kunne levere meget energi til resten af landet og Nordeuropa. Jeg bliver bare pivstolt, når jeg hører vores havnedirektør fortælle ministeren, hvad det er vi kan, og hvad vi kommer til at kunne i fremtiden, hvis vi får bare den lille smule mere hjælp, end vi har fået, sagde Jens Jonatan Steen, der blev opfordret af ministeren til at invitere Folketingets energiudvalg til byen, når han bliver valgt, som ministeren sagde og klappede ham på skulderen.

Jens Jonatan Steen er glad for, at Dan Jørgensen kiggede forbi, fordi det for Steen var vigtigt, at han så og hørte om projektet.

Læs også: Fredericia bidrager massivt til nationale klimamål

– Det handler om, at vi skal blive meget hurtige til at få godkendelserne. Når vi har en god ide og et projekt, som her i Fredericia, så skal vi hurtigere have systemet, både kommuner og stat, til at bakke op om det, så det kan lade sig gøre i virkeligheden. Vi har brug for flere investeringer i vores infrastruktur og havene, som nogle gange desværre bliver lidt glemt. Fremtidens grønne eventyr ligger her i Fredericia, og det har ministeren set i dag, og derfor er jeg utrolig glad for, at han tog imod invitationen fra os, og at han kom, og så det i dag selv. Det var også tydeligt, at han blev imponeret, og det tror jeg faktisk også resten af Danmark ville blive, resten af Europa og resten af verdenen, hvis de så, hvad det er, vi kan her i Fredericia, så jeg er egentlig bare en helt vildt stolt folketingskandidat, og uddyber:

– Vi skal have Folketingets energiudvalg på besøg. Kunne vi få dem på besøg og vise dem, hvad det rent faktisk er, som vi kan, og det er uanset om, det er en blå eller rød minister, der sidder i chefstolen efter valget. Det kan godt være, at det er os, der er mest ambitiøse og vil mest, men jeg tror egentlig ærligt, at dem der kommer her og hører talen fra vores havnedirektør vil bide på, og vil se, hvad det er, Fredericia kan for den grønne omstilling. Det er det første. Vi skal have endnu fleres øjne op for, hvad det er, Fredericia kan. Projektet er helt vildt. Nu har jeg hørt direktørens ord nogle gange, og hårene rejser sig stadig i nakken af mig, og det er på den rigtig gode måde.

Politisk skal man også være klar til at bakke, understregede Jens Jonatan Steen til sidst.

– Jeg er vildt imponeret over det ambitionsniveau, man har sat, det energiniveau og det drive, for der er ingen tvivl om, at der er ingen af de her ting, der bare kommer. Der er intet, der kommer ovenfra og ned, det er noget, som vi skal kæmpe for, og har kæmpet for rigtig længe, og det skal vi rykke det sidste stykke med nu, sluttede Jens Jonatan Steen.