På et pressemøde i Spejlsalen har statsminister Mette Frederiksen meddelt, at regeringen gør klar til at fjerne alle restriktioner fra den 1. februar.

Danmark vil fra 1. februar være helt åbent, fortæller statsminister Mette Frederiksen.

– I aften kan vi begynde at sænke skuldrene og finde smilene frem igen. Vi kan nu fjerne de sidste coronarestriktioner i Danmark. Vi kan være stolte. Vi er kommet flot igennem pandemien, siger Mette Frederiksen.

– Med fælles indsats er det er lykkedes os at bryde sammenhængen mellem antallet af smittede og antallet, der bliver alvorligt syge og indlagt med corona. Pandemien er her stadig, men med det, vi ved nu, tør vi tro på, at vi er igennem den kritiske fase, og selvom vi ser rekordstore smittetal, så er der ikke mange, der bliver alvorligt syge, tilføjer statsministeren og fremhævede især den store tilslutning til det danske vaccineprogram, hvor millioner har taget det tredje stik.

– Coronavirus vil ikke længere være kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, slår Mette Frederiksen fast.

Det betyder, at fra 1. februar er der ikke længere restriktioner i Danmark.

– Det er muligt, at vi igen skal vaccineres, siger statsministeren og fortæller, at det kan være, at danskerne skal have fjerde stik.

Efter statsminister havde sundhedsminister Magnus Heunicke kort ordet. Han takkede danskerne for indsatsen, og kom med et par gode råd.

– Myndighedernes anbefaler fortsat, at man tager en hjemmetest, inden man skal være sammen med mange mennesker, særligt sårbare mennesker. Der vil også fortsat være mulighed for PCR-test, så man kan få bekræftet sin positive hjemmetest, fortæller ministeren.

– Regeringen ønsker at fastholde krav om test for visse personer ved indrejse til Danmark, men det vil primært gælde for personer, som ikke er vaccineret eller tidligere smittet, fortælleren Magnus Heunicke.

Det kræver dog opbakning fra et flertal i Folketingets, og her afventer regeringen stadig svar, uddyber han.

Sundshedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm taler kort og siger:

– Omikron har hjulpet os til, hvor vi er i dag. Der er to grunde til ,at restriktionerne nu kan lempes. For det første er omikron-varianten mindre sygdomsfremkaldende. Den anden kæmpe store grund til, at vi står her er immuniteten. Den kommer både fra vacciner og udbredt smitte, siger Brostrøm og uddyber:

– Vi har tårnhøj immunitet – måske mindst 80 procent af befolkningen er rigtig godt beskyttet mod alvorlig sygdom.