I disse timer har mange måske spottet, at Forsvaret sejler og laster militært isenkram i Fredericia. Efter en sejltur fra Gdansk i Polen til Fredericia på 30 timer er tanks, jeeps og andet militært isenkram ved at blive sendt fra Fredericia retur til kaserner i Danmark.

I løbet af de seneste år er Forsvarets kampvogne blevet opgraderet og moderniseret. I disse dage har kampvognene været på deres første store, internationale øvelse, hvor kampvogne og besætninger trænede sammen med både britiske og amerikanske kollegaer i Polen.

– Efter en sejltur på 30 timer fra Gdansk i Polen er de ankommet til Fredericia. Køretøjer og soldater er på vej Dragonkasernen i Holstebro og andre kaserner i Danmark, oplyser Henrik Mortensen, pressevagt i Forsvarskommandoen

De danske soldater fra Jyske Dragonregiment tiltrak sig en del opmærksomhed med deres opdaterede Leopard 2A7-kampvogne i lejren, hvor både britiske og amerikanske soldater holder til. Og det er der en helt særlig grund til.

De 14 danske kampvogne, som 2. Kampvognseskadron har taget med til øvelsen i Polen, er efter opdateringen en af de mest moderne kampvogne i verden.

– Vi har haft en del tid med de nye kampvogne hjemme i Danmark. Men det er første gang vi har dem med i udlandet og vi er selvfølgelig spændte på at køre i dem ved siden af vores britiske og amerikanske kollegaer, fortæller chef for panserbataljonen oberstløjtnant Kristian Kold.

Defender Europe

Øvelsen i Polen er en længe planlagt amerikansk øvelse, der hedder ’Defender Europe 22’, der skal demonstrere NATOs evne til hurtigt at opbygge kampkraft i Østeuropa. Det vil sige at deployere og indsætte styrker i stor skala og samtidigt.

Defender Europe er en samlende overskrift for en lang række amerikanske øvelsesaktiviteter i Europa i løbet af maj. I Drawsko Pomorskie i Polen, hvor de danske kampvogne øver, deltager omkring 18.000 soldater fra en stribe NATO-lande.

Træning til NATO-mission

Den danske kampvognseskadron, der er i Polen, skal senere på året udsendes til Estland som en del af NATO-missionen ’enhanced Forward Presence’. Derfor bliver øvelsen i Polen også brugt til at certificere de danske soldater, så de er klar til den kommende opgave i Estland.

Danmark har lige nu udsendt godt 200 soldater til Estland, hvor Forsvarets løbende har bidraget til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum.

Se film her