Borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd, ser todelt på den brede aftale om en sundhedsreform, der blev præsenteret fredag morgen. Der er gode elementer, men samtidig advarer han om, at det ikke må give mere bureaukrati for kommunerne.

Kommunerne skal løse flere opgaver og med større kvalitet. Der skal stilles flere krav til kommunernes arbejde, så der ikke er tale om et ”postnummer lotteri”, men i stedet at der er en mere ensrettet kvalitet på tværs af landets kommuner. Borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd, ser blandet på aftalens indhold.

– Jeg synes, at aftalen indeholder både noget, der er ganske fornuftigt og samtidig er der advarselslamper, der blinker. Den fornuftige del er, at det utvivlsomt er fornuftigt at bruge den viden, der er rundt i landet. Så det der med, at man som udgangspunkt tænker, at vi gør det så godt som muligt og stiller krav herom er fornuftigt. Så det kommer meget an på, hvordan det bliver udformet i detaljer, siger Johannes Lundsfryd og fortsætter:

– På ældreområdet går vi jo i den modsatte retning af det her. Vi er blevet sat fri og forsøger at komme udenom bureaukratiet. Så vi skal sikre os, at de nye mål og krav der bliver sat med en sundhedsreform ikke betyder, at det lister bureaukrati ind ad bagvejen. Man risikerer at pille alt fleksibilitet og fornuft ud. Og det tror jeg ikke på tjener borgerne.

–  Djævlen ligger i detaljen omkring, hvad det præcist betyder. Det kan være, at det bliver en gevinst, men det kan også blive et bureaukratisk monster. Men jeg synes, det er meget fornuftigt med en større grad af nærhed i sundhed. Det åbner forhåbentlig for et tættere samarbejde mellem kommunerne, regionerne og de praktiserende læger. Det med at styrke samarbejdet om borgernære forløb kan blive en kæmpe fordel, siger Johannes Lundsfryd.

Nærhed i sundhed er også en politisk mærkesag i Middelfart. Man har igangsat arbejdet med et sundhedshus, så der kan leveres en mere nær sundhed i kommunen. Derfor hilser Johannes Lundsfryd aftalen velkommen.

– Når det handler om de mere enkle ting, så er der ingen grund til at folk skal være på et sygehus i Odense eller Vejle. Det kan give mere mening at lave de mindre tiltag i nærheden af hvor man bor, i stedet for at sætte hele dagen af til at rejse, siger Johannes Lundsfryd og fortsætter:

– Så vi tror mere på, at man kan ordne det tæt på giver mere kvalitet i borgernes hverdag. Når det handler om rehabilitering, vil vi gerne have mere moderne forhold. Det er typisk de ældre, der bruger dem, og de forhold vi har er for slidt. Så vi har brug for at få mere kvalitet.

Nu når I allerede har sat gang i arbejdet med et sundhedshus, har I også tænkt jer at søge om midler til et nærhospital?

– Det er for tidligt at sige, men jeg glæder mig til at følge det tæt, siger Johannes Lundsfryd.

I aftalen ligger, som nævnt, flere opgaver og krav for kommunerne. Kommunerne er allerede presset på økonomien. Ikke nødvendigvis på kassebeholdningen, men på muligheden for at bruge dem. Derfor er det vigtigt, at pengene følger med og kan bruges, siger Johannes Lundsfryd.

– Det er almindelig sund fornuft kan man sige, at når der er en opgave skal pengene følge med. Følger de ikke med skal de hentes andre steder. Specielt når det handler om ting vi skal opfylde. Det er klart, at hvis vi i Middelfart Kommune manglede penge for at leve op til krav, så skulle vi finde det på andre velfærdsområder. Så det er klart, at det er vigtigt at pengene følger med, siger Johannes Lundsfryd.