Mange mennesker lever i dag i en travl hverdag, hvor hamsterhjulpet bliver det normale, og hvor det at udfolde sig kreativt, som dengang man var barn går i glemmebogen. Hos Café Kaffekop i Prinsessegade hylder man det kreative, når man kombinerer keramik og cafe.
Det kreative rum – “Bare glemme hverdagen for en stund,” med det slogan slog Cafe Kaffekop dørene op i sidste weekend.
Konceptet er ikke nyt. Det startede i København for 10 år siden, og er efterhånden placeret i de større byer.
– Vi tænkte ikke, at nu er Fredericia stor, så vi kan også. Det hele bunder for os i, at Judith (Judith Ankersjerne, red.) har lyst til at lave noget kreativt. Hun har en stor interesse for keramik og for at lave noget kreativt. Det har hun gjort i Depotgården, men nu får hun lejlighed til at lave mere her, siger Hans Hermann.
Det hele startede en aften, hvor Hans sagde til Judith, at de skulle åbne sådan et sted. De havde købt lokalet, og det lå lige for.
– Jeg ved ikke om, jeg var gal i øjeblikket, da jeg sagde det, men det blev sådan. Vi skulle lave et sted, hvor gæsterne kunne komme og lave ler. Der skulle være drejeskiver, ovn og det hele. Tanken var ikke tænkt til ende, for det ville aldrig kunne betale sig, men efter et par dage, ringede Judith og sagde: Vi skal lave en cafe, hvor man kan komme og male. Vi begyndte derfor at undersøge det nærmere, vi opdagede eksempelvis, at der lå noget lignende i Middelfart, og tænkte, at hvis det kan gå i Middelfart, så ville vi tro, at det også kunne gå her i teorien. Der var ikke noget i Vejle og Kolding, så vi har et fornuftigt opland. Vi søgte videre, og så, at byer på Sjælland med lidt respekt med sig selv havde keramikcafeer. Det samme galt Hjørring og andre mindre byer. Det er ikke et projekt, hvor vi løfter armene og tror på, at det bliver bare en kæmpe succes, siger Hans Hermann og uddyber:
– Det vigtige er, at Judith får et kreativt rum med de ting, som hun går op i. Det handler i sidste ende om at skabe arbejdsglæde, og det skal ikke lyde som om, at hun ikke har arbejdsglæde som frisør, det har hun. Det at være frisør er dog et relativt hårdt fag, hun har været frisør siden hun var femten, så kan hun gradvist få flere timer i keramikcafeen og gå lidt ned i tid i salonen, så er det win-win.
Skal man lave keramik for at komme her?
– Som udgangspunkt ja, det er bygget sådan op, at man booker et bord, som man har i to timer, og når man kommer udvælger man sig et stykke keramik, som vi henter til dig, du får en præsentation af hvordan du gør, hvad du skal være opmærksomhed, hvilke teknikker, hvor du henter farver og så videre. Herfra har man to timer til at male og udsmykke, siger Hans, der dog slår fast, at man kan få en kop kaffe, hvis der er ledige borde, men det er ikke målet og fortsætter:
– Vi byder også gerne firmaer velkomne, det kan være teambuilding og lignende. Det kan være om eftermiddagen, det kan være aften. Det kan også være, at vi leverer keramik ud til firmaerne, vi har homekits, hvor vi leverer pensler og farver, ja alle materialer, man skal bruge og så kan de male derude, afleverer det til os, og så brænder vi det. Alt keramik bliver brændt ved 1050 grader, hvilket giver det en forglødning, der er professionel. Det kan gå i opvaskerne og tåle lidt mere end, hvad man kan købe i en hobbybutik. I forhold til teambuilding har vi tænkt over, hvordan vi kunne lave det, og der har vi flere sjove ideer. Det kunne være, at man ikke kunne se hinanden, men skulle prøve at nå frem til det samme, men nu må vi se, hvor vi ender henne.
I løbet af efteråret vil Cafe Kaffekop booke tider til, at man kan modellere ting med forskellige tekniker, og ovnen i caféen kan brænde stentøj, også fra det rå ler. Det bliver brændt ved 1500 grader. Hans Hermann fortæller samtidig, at man vil sætte cafeborde op foran forretningen, og generelt bare glæder sig til at byde alle velkomne i den nye keramikcafe i Prinsessegade.
