Mandag formiddag rokerede statsminister, Mette Frederiksen, rundt på sin regering, efter at Joy Mogensen meddelte sin afsked i søndags. Hun skrev på Facebook, at hun var løbet tør for overskud, hvor blandt andet ministerposten, tabet af datteren og corona-håndteringen har sat sine spor:

– Hver af de tre ting i sig selv er livsændrende udfordringer, og jeg er løbet tør for overskud. Og da jeg altid har været i politik med den tommelfingerregel, at man kun skal være der så længe, man kan give alt, hvad man har i sig, så giver næste skridt sig selv, skriver hun.

Det har givet anledning til, at Ane Halsboe-Jørgensen overtager Joy Mogensens post og bliver ny kulturminister, mens Jesper Petersen bliver uddannelsesminister.

Sidstnævnte politiker er et velkendt ansigt i dansk politik, da han været politisk ordfører for Socialdemokratiet. Han har mandag fået nøglerne til Uddannelses- og Forskningsministeriet, og dermed er det første gang, at han bliver en del af et ministerhold.

39-årige Jesper Petersen bliver den trejde tidligere SF’er, som får en ministerpost i S-regeringen, da regeringen i forvejen har Astrid Krag og Mattias Tesfaye med fortid hos Socialistisk Folkeparti,som henholdsvis er social- og ældreminister og udlændinge- og integrationsminister.

Det politiske miljø er dog ikke ukendt for den nye minister, da han har siddet i Folketinget siden 2007, hvor han blev valgt for SF. I 2013 skiftede han til Socialdemokratiet, og her har han været et anerkendt talerør, da ministeren allerede i en ung alder blev spået den helt store politiske karriere.

Det var efter 16 års medlemskab hos SF, at han skiftede politisk kurs og drog videre til regeringspartiet. Det var på grund af uoverenstemmelse i diskussionen mellem rettigheder og pligter, som fik den nye uddannelsesminister til at ændre faner. Det fik ham til at udtale tilbage i 2013:

– Jeg hører hjemme hos Socialdemokratiet.

Jesper Petersen, som er født i Haderslev og er uddannet i statskundskab, fik opkaldet af statsminiseren, mens han var midt i en fodboldkamp som træner for sin søns hold. Nu er han klar til overtage Ane Halsboe-Jørgensens post, som blev valgt på Socialdemokratiets yderste mandat i storkredsen med 4977 stemmer.

Mette Frederiksen kunne have valgt at lave en direkte erstatning for Joy Mogensen ved at placere Jesper Petersen som kulturminister, men idet der ligger nogle væsentlige og store forhandlinger ved kulturområdet, så er det i højere grad mest optimalt at vælge en med ministererfaring som Ane Halsboe-Jørgensen.

Selve ministerieoverdragelserne fandt ikke sted mandag, da der eksisterer en ekstraordinær situation i Afghanistan i øjeblikket. Der er ellers tradition for, at afgående ministre overleverer ministeriet til den nye minister ved en ceremoni med gaver og taler. Men det vil altså blive gennemført på et senere tidspunkt, oplyser statsministeriet.

Medlemsperiode

Kandidat for Socialistisk Folkeparti i Sønderborgkredsen, 2007-2013.
Kandidat for Socialistisk Folkeparti i Åbenråkredsen, 2004-2006.
Kandidat for Socialistisk Folkeparti i Røddingkredsen, 2001-2004.
Parlamentarisk karriere
Statsrevisor fra 20. november 2020.
Politisk ordfører, 2019-2021.
Medlem af Socialdemokratiets gruppeledelse fra 2019.
Skatteordfører, 2015-2019.
Finansordfører, 2013-2015.
Medlem af Socialdemokratiets gruppeledelse, 2013-2015.
Politisk ordfører for Socialistisk Folkeparti, 2011-2013.
Uddannelse
Student, Haderslev Katedralskole, 2000.


Beskæftigelse

Undervist på folkeskoler i Vojens Kommune, arbejdet i sekretariatet på Center for Ungdomsforskning (DPU) og været organisationskonsulent. Dertil frivilligt arbejde som idrætsleder.