Seks personer er tirsdag formiddag blevet anholdt i en stor, koordineret aktion, hvor der blev slået til på flere adresser i Midt- og Østjylland – heriblandt på en landejendom i Aulum, der er blevet brugt til omfattende produktion af illegale cigaretter.

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har som led i den målrettede bekæmpelse af organiseret og grænseoverskridende kriminalitet tirsdag formiddag i samarbejde med Midt – og Vestjyllands Politi, Østjyllands Politi, Skattestyrelsen og Toldstyrelsen gennemført en større anholdelses- og ransagningsaktion på 16 forskellige adresser i Midtjylland og Østjylland.

Baggrunden for aktionen er, at NSK har gennemført en længerevarende fremadrettet efterforskning, hvor der blandt andet er blevet afdækket en landejendom ved Aulum, der er blevet brugt til omfattende produktion af illegale cigaretter. Cigaretterne er efterfølgende blevet videredistribueret til en større kundekreds via bagmænd, der har opereret fra adresser i Aarhus-området.

– Vores efterforskning har afdækket en ganske omfattende produktion og distribution af illegale cigaretter, og på den baggrund bliver der rejst sigtelse for afgiftsunddragelse på mindst 150 millioner kroner, siger ledende politiinspektør i NSK Vest, Michael Kjeldgaard.

Seks anholdte og 25 millioner beslaglagte cigaretter

Under dagens aktion blev i alt seks personer anholdt. Fem af de anholdte er danske mænd i alderen 42 til 57 år, mens en 46-årig kvinde ligeledes er anholdt. De anholdte betragtes af politiet som bagmænd, der alle har relation til det kriminelle miljø i Aarhus.

I forbindelse med ransagningerne blev der beslaglagt i omegnen af 25 millioner illegale cigaretter samt ca. 13 tons forarbejdet tobak, svarende til produktion af yderligere ca. 13 millioner cigaretter. Landejendommen i Aulum indeholdt en omfattende mængde professionelt cigaretproduktionsudstyr, som beslaglægges. Samtidig har NSK ved Sporingsgruppen beslaglagt betydelige værdier hos de anholdte. Værdier der alle mistænkes for at være tilvejebragt for midler opnået ved kriminalitet.

– Organiseret kriminelle er aktive på mange forskellige kriminalitetsområder. Illegal produktion af cigaretter med henblik på salg er både til skade for de virksomheder, der fuldt lovligt producerer og sælger cigarretter, og for Statskassen, der går glip af mange millioner i punktafgifter, der kunne være anvendt til gavn for hele samfundet, siger Michael Kjeldgaard.

Fem af de seks anholdte vil onsdag kl. 09.30 blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus sigtet for overtrædelse af straffelovens § 289, stk. 1.