Er der tre piger på 2. HG på IBC i Fredericia, der har fået et særligt tæt sammenhold og et stærkt venskab, så er det Julie Darlyng, Laura Hansen og Henriette Ramm. Igennem længere tid har de tre piger i fællesskab arbejdet med en unik projektidé, som kvalificerede dem til DM-finalen i innovation i april.

Elever på 2. år på HG får hvert år mulighed for at vælge et iværksætterfag. Det betyder blandt andet, at de kan deltage i et Young Enterprise-forløb med konkurrencer om at udvikle og præstere den bedste produkt- eller konceptide. Det valg tog de tre piger som de eneste i deres klasse, og de har ikke fortrudt det. De lægger ikke skjul på, at det har været hårdt, og at de i starten havde meget svært ved at overskue hele forløbet og se, hvad det hele kunne ende ud i.

Tredje år med gode placeringer

– Det var svært for os i starten, da vi sad til Young Enterprise, og se, at vi rent faktisk kunne komme videre med tingene, forklarer Laura Hansen.

Pigerne var tæt på at melde fra, men holdt alligevel stædigt ved. Dermed har de fået nogle unikke oplevelser, og de har været med til at skrive en slags skolehistorie. Det er tredje år i træk at HG-elever fra IBC i Fredericia gør sig bemærket i netop denne Young Enterprise-konkurrence ved at nå en finaleplads.

Under navnet Budget Basket har eleverne beskrevet en app med et system, som kan holde styr på husholdningspengene under indkøb. Desværre blev det ikke til nogen topplacering ved finalen i Industriens Hus i København, men til gengæld har arbejdet med projektet kastet en mængde andre uddannelsesmæssige og faglige gevinster af sig.

Det har været udfordrende

– Det har været et langt og hårdt projekt. Der har været mange ting, vi skulle nå. Men vi er rigtig glade for, at vi tog springet og kastede os ud i det og nu er kommet så langt. Det er vildt fedt. Alene det, at vi kom så langt, som vi kom – til finalen, det fortæller os, at vi virkelig har arbejdet med tingene og fået gode karakterer. Det er noget vi kan bruge fremover.

– Det har været svært. Ingen havde jo facit på det vi lavede. Det var noget vi selv skulle finde ud af – spørgsmål vi selv skulle svare på. Hvad det var, vi ville med det her. Det har været udfordrende, supplerer Henriette Ramm.

– Det har jo været vores lille barn, tilføjer Julie Darlyng, og fortæller, at hun har lært rigtig meget og fået større indsigt i erhvervslivet.

– Jeg er blevet mere voksen og moden, har fået større forståelse over for erhvervslivet og respekt for de mennesker, der er aktive i det – fordi vi selv har prøvet, hvor svært det egentlig er at komme igennem med ideer.

Kom ud over kanten

Efter HG skal Julie Darlyng og Laura Hansen i lære, i mens Henriette Ramm læser videre. I den forbindelse har de alle fået et værdifuldt udbytte af at deltage i Young Enterprise-konkurrencen, og de er begejstrede over, at skolen giver plads til, at de kan arbejde innovativt på den måde – at skolen støtter dem i, at de skal ud og lave et projekt på egen hånd.

– Det, at tænke ud af boksen, det er jo noget, man kan bruge alle steder – at arbejde en idé igennem og se den tilendebragt og realiseret. Det er fedt at opleve, at undervisningen også kan komme udenfor klasselokalet. Det har givet os noget værdifuldt med i bagagen, som vi altid vil have med os. Vi har på den måde prøvet at stå på egne ben – har oplevet at arbejde med en idé, som vi selv har fundet på.

– Da vi for over et halvt år siden meldte os til Young Enterprise-konkurrencen, havde vi svært ved at se, hvad der kunne komme ud af det. I dag er vi glade for, at vi tog springet og udfordringen. Vi har fået en fantastisk oplevelse af at være sammen om et projekt, skulle blive enige om tingene men ikke mindst, at vi har oplevet, at vi rent faktisk kunne komme ud over kanten, fortæller Laura Hansen.

(Foto: IBC Fredericia Middelfart )