Den 3. oktober hylder aktører fra den danske fødevarebranche en række lokale ildsjæle for deres arbejde med at skabe grønnere og sundere madvaner til den næste generation.

Det gør de til Arlas årlige prisuddeling Generation Food Award. Og i år er den næste generation med fremme på første række. Et børnepanel har nemlig nomineret tre af aftenens madhelte til en helt ny børnepris. Vuggestuebørn lærer om madspild. En fritidsklub hiver råvarer op fra havets bund og serverer dem. Og en madklub for børn og unge har fokus på fællesskab gennem mad. Det er nogle af de mange projekter, som ildsjæle rundt omkring i landet deler med børn og unge hver eneste dag. Og mandag den 3. oktober hylder en række aktører fra den danske fødevarebranche 24 nøje udvalgte madhelte, som alle er nomineret til Generation Food Award 2022, som Arla står bag.
Ildsjælene bag landets mange projekter skaber nemlig varig værdi for den næste generations forhold til sund og bæredygtig mad, mener

Helle Müller Petersen, som er landedirektør i Arla Danmark.
– For at kunne leve sundt og bæredygtigt skal vi have gode erfaringer med madlavning. Derfor er det helt afgørende, at børn og unge får et godt forhold til mad så tidligt som muligt. Det får de blandt andet gennem de mange lokale madhelte, der findes rundt omkring i landet, siger Helle Müller Petersen og fortsætter:

– De madhelte tager et stort ansvar hver eneste dag, og det gør mig simpelthen så glad, at vi til Generation Food Award kan fejre dem og deres indsats sammen med aktører fra forskellige dele af fødevarebranchen.


Børnepanel kårer ildsjæl i helt ny kategori
Der er i alt 24 nominerede fordelt over otte priser. Dette gælder fx titler som ”Årets Madspildshelt” og ”Årets Madformidler”, og det er alt fra dagplejemødre og madkundskabslærere til fiskehandlere og spejderledere, der er nomineret. De fleste nominerede til Generation Food Award er indstillet af danskere fra hele landet via en mælkekartonkampagne. Men i år er der én kategori, der skiller sig ud. Arla Fonden har nemlig organiseret et helt nyt børnepanel, som har haft mulighed for at indstille og nominere tre madhelte til ’Årets Børnepris’.


– Vi voksne har nogle klare idéer om, hvad der er gode initiativer, men det er også oplagt at spørge børnene, hvad de synes er inspirerende, og hvem der er madhelte i deres øjne. Så i år får vi børnene med helt op på forreste række med deres egen pris, siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden og juryformand til Generation Food Award 2022.


Børnepanelet har valgt at nominere tre madinfluenter til ’Årets Børnepris’. Det kommer ikke bag på Sanne
Vinther.
– De unge har netop fortalt os i Arla Fondens årlige børn-, unge- og madanalyse, at sociale medier er deres næststørste kilde til madinspiration efter deres forældre. Og personligt synes jeg, det er fantastisk, vi får mulighed for at se, hvad er allervigtigst set med børnenes øjne, når de skal inspireres til at gå i køkkenet, siger hun.


Alle otte kategorier til Generation Food Award 2022 er sponsoreret af forskellige aktører fra fødevarebranchen, herunder blandt andre Too Good To Go, Madkulturen, Dansk Industri og Arla selv. De otte vindere af de forskellige priser kåres mandag den 3. oktober 2022 ved et arrangement i Industriens Hus, og awardpartnernes bidrag går ubeskåret til Arla Fondens aktiviteter for at fremme sundere og mere
bæredygtige madvaner hos den næste generation.