På Fredericia Gymnasium ser man frem til at tage imod eleverne igen efter en sommerferie, der har været tiltrængt for både undervisere, elever og ansatte. Det seneste skoleår var specielt og udfordrende. Et år hvor sundhedskrisen definerede livet på byens store gymnasium.

Vicerektor Peter Knudsen erindrer et skoleår, der indeholdt konstante ændringer og nye informationer. Derfor krævede det, at administrationen på gymnasiet var oppe på dupperne konstant. De skulle nemlig levere en masse oplysninger til ansatte og elever, og dermed var der en del at forholde sig til; nye restriktioner, lempelser, restriktioner igen og det liv og den tid, der fulgte i coronatiden.

Vicerektor Peter Knudsen, Fredericia Gymnasium.

– Vi har haft mere travlt med administration end normalt, da vi skulle være klar til at give klare og tydelige meldinger samtidig med, at det hele bare skete uden, at vi kunne gøre meget. Vi har haft et stort ansvar med at sørge for, at vores elever overholdt restriktionerne og alt gik efter, fortæller han.

Han kan også mærke, at der har været stille i de forskellige ministerier i sommerperioden, da de også havde travlt i det foregående skoleår med at formidle regler og anbefalinger, hvilket har været symptomatisk for hele samfundet.
Dog er afslutningen gået nogenlunde ifølge vicerektoren, da der blev lavet en særordning for eksaminer, som fungerede fornuftigt. Nogle eksaminer blev plukket væk, og eleverne fik en afslutningsfest, som de havde higet efter.

– Der kom ikke en ekstra coronabølge, som vi ellers var opmærksom på, at der var en risiko for, vi kunne opleve. Vi ønskede at give eleverne en god og festlig afslutning. Det blev der anledning til med afslutningsfesten og studenterkørslen. Det gik rigtig godt, og det var vigtigt for os at give studenterne følelsen af, at de fik den fulde pakke, så de fik en ordentlig afslutning på deres ungdomsuddannelse, uddyber Peter Knudsen.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det har man mærket igennem den virtuelle undervisning, hvor eleverne er blevet gode til at bruge de elektroniske muligheder. Det er noget, som vicerektoren har lagt mærke til, at eleverne er blevet gode til at anvende.

Derudover er eleverne blevet bedre til at arbejde uforstyrret med det faglige materiale, da man ikke har en sidemakker at snakke med. Fokus er blevet bedre hos nogle af eleverne, men der er også en bagside af medaljen.
Mange af eleverne, samt lærerene har savnet de menneskelige relationer, hvilket er et vigtigt aspekt ved at være en del af gymnasiet:

– Den fysiske klassedialog har været savnet, og dermed har den naturlige interaktion mellem lærer og elev været en stor mangelvare. Det har både været savnet i undervisningen, vejledningen og selvfølgelig i pauserne. Det er da klart, at de praktiske fag, herunder idræt og fysik, har lidt under coronakrisen, fordi det kræver, at man er sammen om tingene, udtrykker vicerektoren.

Derudover er der opstået en erkendelse af, at eleverne har brug for et rum, hvor der er frie tøjler og rammer, hvor man kan udfolde sig, uden at det nødvendigvis skal handle om noget fagligt. Ergo vil man fremover på Fredericia Gymnasium indføre klassens time fem gange om året, som lærerne og eleverne i fællesskab skal bestemme indholdet af. Her er det kun fantasien, som sætter grænser for, hvad klassens time skal bestå af, men det grundlæggende formål er at ryste de unge mennesker sammen.

Peter Knudsen glæder sig til, at normaliteten vender tilbage på gymnasiet. Ydermere er der færre krav, når eleverne vender tilbage i næste uge, oplyser han.

– Vi stiller ikke krav om at holde sig klassevis. Fællesområderne er åbne igen, og vi vil gøre alt for at få de normale tilstande tilbage. Vi er meget tæt på normaliteten, men vi skal stadig huske de gode vaner, som vi har tilegnet sig fra myndighederne. Det vil gøre det muligt for os at afholde flere sociale aktiviteter og arrangementer, hvis alle tager et ansvar, runder han af med at sige.

På gymnaiset er man allerede i gang med forberedelserne til at tage imod både nye og nuværende elever, og derfor kan Peter Knudsen og resten af administration kan næsten ikke vente på at tage imod de unge mennesker fra i næste uge.